Publication: Türkiye'nin Samsun İlindeki Sığınmacı Hanehaklarının Gıda Harcamalarını Etkileyen Faktörler
| dc.contributor.author | Bozoglu, Mehmet | |
| dc.contributor.author | Ghazal, Abdulrazak | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T01:52:43Z | |
| dc.date.issued | 2022 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Gıda kategorilerine ilişkin hane halkı harcamaları kültürel, sosyo-demografik ve ekonomik faktörlerden etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, sığınmacı hane halklarının sebze, meyve, süt ürünleri, et ürünleri ve tahıllar kategorilerine ait toplam gıda harcamalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Araştırmanın birincil verileri, Samsun İlinde ikamet eden 252 Suriyeli ve Iraklı sığınmacı hane halkı ile Ekim 2019-Mart 2020 döneminde yapılan anketlerden elde edilmiştir. Sığınmacı hanelerin gıda harcama kategorilerinin belirleyicilerini tahmin etmek için çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Sonuçlar, sığınmacı hane halklarının haftalık ortalama gıda harcaması 311 TL olup, bu hanehalkı gelirinin %38'ina tekabül ettiğini göstermektedir. Gıda harcamalarında en yüksek payı sırasıyla et, sebze, meyve, süt ürünleri ve tahıllar almaktadır. Model sonuçlarına göre sığınmacı hanehalklarının gıda harcamalarını; sosyo-demografik değişkenlerden hane halkı büyüklüğü ve Samsun İlinde ikamet süresi, ekonomik değişkenlerden gelir düzeyi ile davranışsal değişkenlerden sezon dışı satın alma ve israf edilen gıda miktar değişkenlerinin istatistiki olarak önemli etkileri söz konusudur. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.7161/omuanajas.948692 | |
| dc.identifier.endpage | 168 | en_US |
| dc.identifier.issn | 1308-8750 | |
| dc.identifier.issn | 1308-8769 | |
| dc.identifier.issue | 1 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 151 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 1152703 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.7161/omuanajas.948692 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1152703/determinants-of-the-food-expenditure-of-the-refugee-households-in-samsun-province-of-turkey | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/47294 | |
| dc.identifier.volume | 37 | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.relation.ispartof | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | en_US |
| dc.subject | Tarih | en_US |
| dc.subject | İktisat | en_US |
| dc.title | Türkiye'nin Samsun İlindeki Sığınmacı Hanehaklarının Gıda Harcamalarını Etkileyen Faktörler | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
