Publication:
Ankara Koşullarında Aspire Uygulanan Farklı Azotlu Gübre Dozlarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Aspir, iklim ve toprak istekleri diğer yağ bitkilerine göre daha az olan, kurağa dayanıklı birbitkidir. Bu çalışma, aspir genotiplerine uygulanan farklı azot dozlarının verim ve verim öğeleriüzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla,2015 ve 2016 yıllarında, Ankara koşullarında,yürütülmüştür. Materyal olarak, Dinçer, Linas aspir çeşitleri ile Bahri Dağdaş UluslararasıTarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 1 hat (BDUTAE Hattı) ve amonyum sülfatgübresinin farklı dozları (0, 5 ve 15 kg da-1) kullanılmıştır. Araştırma Tesadüf BloklarındaFaktöriyel Deneme Desenine göre, üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre;tohum verimi bakımından birinci yılda, en yüksek değer 160.3 kg da-1 olarak BDUTAE Hattı ve 5kg da-1 azot dozunda elde edilirken ikinci yılda ise, 175.0 kg da-1 olarak Dinçer çeşidinde ve 5 kgda-1 azot uygulamasından, elde edilmiştir. Yağ oranı incelendiğinde ise, birinci yılda, Dinçerçeşidinde 5 kg da-1 azot dozunda en yüksek %39.94 olan değer ikinci yılda, % 40.77 olarak Linasçeşidinde ve kontrol uygulamasında saptanmıştır. Yağ verimi ise birinci yılda, 56.67 kg da-1olarak 5 kg da-1 azot dozunda, Dinçer çeşidinde, çalışmanın ikinci yılında ise, 56.63 kg da-1olarak Linas çeşidinden, kontrol uygulamasında elde edilmiştir. Sonuç olarak, uygulanan azotdozları arasında, verim ve verim öğeleri bakımından çok önemli farklılıklar belirlenmediğinden,dekara 5 kg azot ve aspir çeşitlerinden ise, Linas önerilebilir.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi

Volume

23

Issue

2

Start Page

167

End Page

177

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By