Publication:
Samsun İli Domates Üretim Alanlarındaki Bakteriyel Hastalık Etmenlerinin Moleküler Tanısı

dc.contributor.advisorAksoy, Hasan Murat
dc.contributor.authorÖztürk, Sinem
dc.date.accessioned2020-07-21T21:21:53Z
dc.date.available2020-07-21T21:21:53Z
dc.date.issued2016
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 96345en_US
dc.description.abstractDomates Türkiye'de üretimi yapılan en önemli kültür bitkilerinden birisidir. Domates bakteriyel hastalık etmenleri tohumla taşınan ve dünyada domates verimini sınırlandıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır. 2015 - 2016 yılları arasında Samsun ili Bafra ve Çarşamba ilçelerinde domates üretim alanlarında hastalık oluşturan bakteriyel hastalık etmenlerinin belirlenmesi amacıyla 20 köy ve 80 arazide survey yapılmıştır. 144 hastalıklı bitki örneğinden, 126 adet bakteriyel izolat elde edilmiştir. Elde edilen izolatlardan morfolojik, fizyolojik, moleküler ve patojenisite testlerine göre 28 tanesinin patojen olduğu belirlenmiştir. Patojen özellikte olan izolatlardan 15 tanesi Pseudomonas syringae pv. tomato 12 tanesi Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ve 1 tanesi Pseudomonas syringae pv. syringae olarak tanılanmıştır.
dc.description.abstractTomato is one of the most important cultivated crop in Turkey. Tomato bacterial diseases are seed borne pathogens and one of the most important limiting factor in tomato yield in all over the world. Between 2015 and 2016 years, 80 fields of 20 villagaes in Bafra and Carsamba towns were surveyed to detemine the bacterial pathogens in tomato growing areas of Samsun province. A total of 126 isolates from 144 diseased plant materials were obtained. Among prufied isolates, 28 isolates were identified as pathogenic according to morphological, physiological, molecular and pathogenicity test results. Among those isolates, 15 isolates as Pseudomonas syringae pv. tomato, 12 isolates as Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and 1 isolate as Pseudomonas syringae pv. syringae were identified.en_US
dc.formatIX, 63 sayfa : resim ; 30 smen_US
dc.identifier.endpage75
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB64_aubKmHltRWgodaOW4V2I-_SCu9CgRV-lIyO2EbDnZ
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/96345.pdf
dc.identifier.yoktezid457889
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ö99s 2016en_US
dc.titleSamsun İli Domates Üretim Alanlarındaki Bakteriyel Hastalık Etmenlerinin Moleküler Tanısı
dc.titleMolecular Identification of Bacterial Disease Agents in Tomato Growing Areas of Samsun Provinceen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files