Publication:
Sığır Kıyma ve Köftelerinde Salmonella Spp. Varlığı ve Antibiyotik Dirençlilik Profilleri

dc.contributor.advisorSırıken, Belgin
dc.contributor.authorAl, Gökhan
dc.date.accessioned2020-07-21T21:58:33Z
dc.date.available2020-07-21T21:58:33Z
dc.date.issued2015
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyen ve Teknolojisi Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 86645en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma; Samsun ilinde tüketime sunulan sığır orjinli kıyma ve köfte örneklerinde Salmonella varlıkları, S. Enteritidis /S. Typhimurium serotip dağılımları ile etkenin antibiyotik direnç özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Kasım 2012-Haziran 2013 tarihleri arasında tüketime sunulan toplam 100 örnek (50 sığır eti kıyması ve 50 çiğ hazır köfte) analiz edildi. İzolasyon amacıyla iki aşamalı klasik kültür tekniği uygulandı. Tek hedefli PZR yöntemiyle izolatların moleküler düzeyde doğrulanması ve geno-serotiplendirilmesi yapıldı. İzolatların antibiyotik dirençlilikleri ise disk difüzyon yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Örneklerin 20 (%20)'sinden (8 kıyma ve 12 köfte) Salmonella spp. izole edildi. S. Enteritidis/Typhimurium serotipi 20 örneğin 16 (%80)'sında saptandı (S. Typhimurium 4 [%20, 1 köfte ve 3 kıyma], S. Enteritidis 12 [%60, 6 kıyma ve 6 köfte]). Analiz edilen izolatların tümü seftriakson, sefotaksim ve nalidiksik aside duyarlı iken, streptomisin, tetrasiklin ve sulfametoksazol/trimetoprime ise yüksek oranda dirençli bulundu. İzolatların %16,28'inde 4 ila 6 farklı antibiyotiğe karşı çoklu direnç belirlendi. Geno-serotiplendirme bazında ise; S. Enteritidis izolatları streptomisin, tetrasiklin, kloramfenikol, sulfametoksazol/trimetoprim, ampisilin ve gentamisin antibiyotiklerine, S. Typhimurium izolatlarının da streptomisin, tetrasiklin, ampisilin, kloramfenikol ve sulfametoksazol/trimetoprim antibiyotiklerine karşı dirençli oldukları görüldü. Ayrıca, S. Enteritidis izolatlarının 2 ila 6, S. Typhimurium izolatlarının da 2 ila 5 farklı antibiyotiğe karşı çoklu direnç gösterdikleri belirlendi. Sonuç: Sığır orjinli kıyma ve köfte örneklerinin Salmonella ile gıda zehirlenmelerinde en yaygın iki serotipi yönünden kontamine olduğu ve halk sağlığını tehdit ettiği, izolatların belirli grup antibiyotiklere karşı yüksek oranda direnç göstermesine karşın, ciddi olguların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı duyarlı oldukları belirlendi.
dc.description.abstractAim: In this study, ground beef and raw meatball (cattle origin) samples consumed in Samsun province were analyzed for presence of Salmonella, distribution of S. Enteritidis /S. Typhimurium serotypes and antibiotic resistance profiles of the isolates. Material and Method: From October 2012 to June 2013, a total 100 samples (50 ground beef and 50 raw meatball) were analyzed. For the isolation, two steps classic culture technique was applied. For the confirmation of the isolates in molecular levels and for geno-serotyping, single target PCR assay was done. Antibiotic resistance profile of the isolates was determined using disc diffusion technique. Results: Salmonella spp. were determined in 20 (20%) (8 ground beef and 12 meatball) samples. S. Enteritidis /S. Typhimurium serotypes were determined 16 (80%) out of 20 samples (S. Typhimurium 4 [20%, 1 meatball and 3 ground beef], S. Enteritidis 12 [60%, 6 ground beef and 6 meatball]). All of the analyzed isolates were sensitive to ceftriaxone, cefotaxime and nalidixic acid, although it was found highly resistant to streptomycin, tetracycline and sulfamethoxazole/trimethoprim. According to geno-serotyping levels; S. Enteritidis isolates were resistant to streptomycin, tetracycline, chloramphenicol, sulfamethoxazole/trimethoprim, ampicillin and gentamycin antibiotics. S. Typhimurium also were resistant to streptomycin, tetracycline, ampicillin, chloramphenicol and sulfamethoxazole/trimethoprim. In addition, it was determined that S. Enteritidis isolates were multiple-resistant to 2-6, S. Typhimurium also multiple resistant to 2-5 different antibiotics. Conclusion: Ground beef and meatball samples were contaminated with the most widespread two Salmonella serotypes, and threated public health. Although high resistance properties of the isolates showed against certain group of antibiotics, antibiotics used seriously salmonellosis cases were determined in sensitive.en_US
dc.formatIX, 85 y. : şekil, tablo ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage96
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=cbOXH84ZayrLjc0tI-QXKuo0p3lxaPIa7hvSh40L57f_Xlp0VVlOZzw6YxlqzlSX
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/86645.pdf
dc.identifier.yoktezid437584
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisi
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A316s 2015en_US
dc.titleSığır Kıyma ve Köftelerinde Salmonella Spp. Varlığı ve Antibiyotik Dirençlilik Profilleri
dc.titlePresence of Salmonella Spp. in Ground Beef and Cattle Meatball and Antibiotic Resistance Profilesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files