Publication: Etçi Piliçlerde Pirinç Kabuğu Altlık Derinliğinin Besi Performansı, Ayak Taban Yangısı ve Et Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Abstract
Bu araştırma altlık olarak iki farklı kalınlıkta (5 ve 10 cm) kullanılan pirinç kabuğunun Ross 308 piliçlerinde besi performansı, mortalite oranı, ayak taban yangısı, et kalite ve et renk özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Boyut ve dizayn olarak birbirinin benzeri iki kümesten birisine 5 cm (T5), diğerine 10 cm (T10) kalınlığında pirinç kabuğu serilmiştir. Ardışık üç besi döneminde besi performansı, FCR (yem dönüşüm oranı), mortalite oranı, ayak taban yangısı lezyonları, et kalite ve et rengi özellikleri belirlenmiştir. Yem dönüşüm oranlarının T5 ve T10 gruplarında sırasıyla 1,748 ve 1,577 olduğu, aradaki farkın önemli olduğu belirlenmiştir (P<0,05). İki altlık kalınlığı grubu arasında ölüm oranları, piliçlerin ayak taban yangıları, et kalite özellikleri ve et rengi özellikleri arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık bulunmamıştır (P>0,05). Buna karşın altlık kalınlığı grupları içinde ayak taban yangı skorları arasındaki farkın önemli olduğu belirlenmiştir (P<0,001). Sonuç olarak pirinç kabuğunun diğer altlık çeşitlerinden daha ucuz olması avantaj olarak değerlendirilse bile Skor 3 ve 4 düzeyde lezyon oranlarının fazla olması dezavantajdır. T5 ve T10 grupları arasında FCR dışında diğer özelliklerde önemli bir farklılık olmaması nedeniyle altlık olarak 10 cm yerine 5 cm kalınlığında kullanılması ekonomik bakımdan kazanç sağlayabilir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Volume
8
Issue
3
Start Page
338
End Page
344
