Publication:
COVID-19 Salgını Sürecinde Paramedik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada paramedik bölümünde eğitim alan üniversite öğrencilerinin Covid-19 hastalığı nedeni ile sosyal izolasyon döneminde beslenme alışkanlıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Katılımcılar üniversitede Paramedik eğitimi almakta olan öğrencilerdir. Toplam 170 öğrencinin doldurmuş olduğu anketler değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmaya 65 erkek ve 105 kadın Üniversite öğrencisi iştirak etmiştir. Anketler kişisel bilgiler formu ve sosyal medyaya maruz kalma anketi Demirezen ve Çoşansu (2005) tarafından geliştirilen beslenme alışkanlıkları indeksi kullanılmıştır. İstatistiksel işlemlerde SPSS 23,00 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını test etmek için KolmogorovSmirnov testi yapılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. İstatistiksel işlemlerde bağımsız t-testi, paired t- testi, tekyönlü varyans analizi ve LSD testleri kullanılmıştır. Trabzon Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik kurulunun 30.06.2020 tarihli toplantısında 81614018-000-E.204 sayı ile etik kurul onayı verilmiştir. Öğrencilerin salgın öncesi ve salgın sürecinde beslenme alışkanlıkları cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Öğrencilerin salgın öncesi beslenme puanları salgın sürecindeki beslenme puanlarından anlamlı şekilde daha düşüktür (p<0,001). Salgın sürecinde öğün atlamayanların oranı yükselmiş ve çoğunlukla öğün atlayanların oranı ise düşmüştür. Salgın sürecinde ve salgın öncesinde öğün atlama durumlarında cinsiyete göre değişmemiştir (p>0,05). Salgından önce kadın ve erkelerde öğün atlama sayısı farklı iken salgın süresince benzer bulunmuştur. Cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmasa da salgın sürecinde kadınlar beslenmelerinde erkelere göre daha fazla değişiklik yapmışlardır. Sosyal medyada Covid-19 salgını hakkında hiç veya çok az bilgiye maruz kalanlar ile çok maruz kalanlar arasında beslenme puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Çok maruz kalanların beslenmeleri kötü yönde etkilenmiştir (p<0,05). Haftalık 6-7 gün spor yapanların beslenme puanları diğerlerinden anlamlı derecede daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Hafta da 6-7 gün spor yapanların beslenme alışkanlıklarındaki olumsuzluk, az spor yapanlara göre daha düşüktür. Bu çalışmada Covid-19 salgını sürecinde paramedik öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının cinsiyete göre benzer olduğu ancak salgın sürecinden olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Gelecekte yapılacak olan çalışmaların farklı örneklem gruplarında daha fazla sayıda katılımcı ile yapılması durumunda beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek açısından önemli olacağı düşünülmektedir.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Turkish Studies (Elektronik)

Volume

15

Issue

4

Start Page

25

End Page

37

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By