Publication:
Beç Tavuğu Etinin Kimyasal ve Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Yetiştirme Sistemi ve Kesim Yaşının Etkisi

dc.contributor.authorBoz, Mehmet Akif
dc.contributor.authorSarıca, Musa
dc.contributor.authorOz, Fatih
dc.contributor.authorYamak, Umut Sami
dc.date.accessioned2025-12-11T01:51:04Z
dc.date.issued2021
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempYozgat Bozok Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Atatürk Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışma, beç tavuklarında yetiştirme sistemi ve kesim yaşının etin kimyasal kompozisyonu, yağ asitleri profili ve yağ asitlerinden oluşturulan indeks değerler üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini serbest gezinmeli ve kapalı sistemde 14, 16 ve 18 hafta yetiştirilmiş (erkek ve dişi karışık) beç tavuklarından elde edilen derisiz göğüs ve but eti örnekleri oluşturmaktadır. Yetiştirme sistemi ve kesim yaşının göğüs eti kimyasal kompozisyonu üzerine etkisi önemsiz olmuştur. But etinde ise kuru madde oranı yaşa bağlı farklılık göstermiştir. Kapalı sistemde yetiştirilen beç tavuklarının göğüs etinde C18:1n9c, T+ÇDYA, n-9, TDYA/DYA, ÇDYA/DYA, BDİ, h/H ve İYA daha yüksek oranda bulunmuştur. Serbest gezinmeli sistemde yetiştirilen beç tavuklarının ise göğüs etinde C16:0, C18:0, C22:1n9, DYA, AI ve TI daha yüksek belirlenmiştir. But etinde C18:0 kapalı, C18:1n9c, TDYA, n-9 ve TDYA/DYA ise serbest gezinmeli yetiştirme sisteminde daha yüksek belirlenmiştir. Yaşa bağlı olarak but eti C20:1 oranında azalma, C22:1n9 ve n-3 oranında ise artış meydana gelmiştir. Göğüs etinde ise yaş ile birlikte C22:1n9, n-9 ve TDYA/DYA oranında artış belirlenmiştir. Sonuç olarak her iki yetiştirme sistemi arasında bazı değerler açısından farklılıklar oluşmuştur. Bununla birlikte genel değerlendirmede kapalı ve serbest gezinmeli yetiştirme sisteminin üretim için uygun olduğu görülmektedir. Tüketiciler açısından ise doymuş yağ asitleri ve buna bağlı değerlerin dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.en_US
dc.identifier.doi10.29050/harranziraat.886982
dc.identifier.endpage361en_US
dc.identifier.issn2587-1358
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage349en_US
dc.identifier.trdizinid1189623
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29050/harranziraat.886982
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1189623/bec-tavugu-etinin-kimyasal-ve-yag-asidi-kompozisyonu-uzerine-yetistirme-sistemi-ve-kesim-yasinin-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46918
dc.identifier.volume25en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofHarran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleBeç Tavuğu Etinin Kimyasal ve Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Yetiştirme Sistemi ve Kesim Yaşının Etkisien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files