Publication: Tuzluluk Stresinin Kolza Tohumunun (Brassica Napus L.) Çimlenme ve Büyüme Özellikleri Üzerindeki Etkilerini İyileştirmek için Askorbik Asit ile Tohum Hazırlama
Abstract
Bu çalışma, farklı tuzluluk seviyeleri altında askorbik asit (AsA) ile tohum hazırlamanın kolza tohumlarının (Brassica napus L.) çimlenme ve fide özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, çalışmada beş tuzluluk seviyesi (0.20, 5.0, 10.0, 15.0 ve 20.0 dS m-1 NaCl) ve dört priming dozu (kontrol, 0.5, 1.0 ve 2.0 mM askorbik asit) incelenmiştir. Tuz stresi çimlenmeyi ve kökçük uzunluğu (RL), sapçık uzunluğu (PL), kökçük taze ağırlığı (RFW), sapçık taze ağırlığı (PFW), nihai çimlenme yüzdesi (FGP), çimlenme indeksi (GI), ortalama çimlenme süresi (MGT) ve vigor indeksi (SVI) gibi bazı çimlenme ve fide büyüme özelliklerini olumsuz etkilemiştir. AsA ile yapılan priming ise FGP, PFW ve tuz tolerans indeksi (STI) dışındaki tüm parametreleri olumlu etkilemiştir. Tuzluluk stresi ve priming etkileşimine göre en yüksek GI (125.3), MGT (1.63 gün), PFW (0.35 g) ve STI (%139.3) değerleri 5.0 dS m-1 tuzluluk stresi ve 1.0 mM AsA’de elde edilmiştir. Bununla birlikte, RL (10.6 cm) ve SVI (1170.7) için en yüksek değerler kontrol konusu ve 0.5 mM AsA dozunda elde edilirken, PL (1.7 cm) için en yüksek değer kontrol konusu ve 1.0 mM AsA dozunda elde edilmiştir. Düşük dozlarda (0.5 ve 1.0 mM) askorbik asit, çimlenme ve fide büyüme özellikleri üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, daha yüksek konsantrasyonlar çimlenme üzerine toksik etki yapmıştır. Bu nedenle kolza tohumlarının 0.5 mM AsA dozu ile ön uygulamaya tabi tutulmasının tuz stresinin tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerindeki kısıtlayıcı etkisini azaltabileceği sonucuna varılmıştır. Tuz stresi altında AsA uygulamasının kolzanın verim ve gelişme parametrelerine etkileri ile ilgili ileri araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Volume
9
Issue
2
Start Page
239
End Page
251
