Publication:
Farklı Hayvan Sütlerinde Alfa S1-Kazein, Beta Laktoglobulin İle Bazı Biyokimyasal ve Mineral Değerlerinin Araştırılması

dc.contributor.advisorÇiftci, Gülay
dc.contributor.authorŞensoy, Tuğçe Ayşen
dc.date.accessioned2020-07-21T22:03:43Z
dc.date.available2020-07-21T22:03:43Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Biyokimyası Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 127426en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Samsun'daki inek, manda, koyun ve keçilerden alınmış çiğ süt örneklerinde -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeyleri, bazı biyokimyasal ve mineral değerlerin araştırıldı. Değerlerin karşılaştırlmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Materyali Samsun'da yetişen ve sağlıklı olan 10'ar tane keçi, inek, koyun ve mandadan sağım sonrası olarak alınan sütler oluşturdu. Serumda -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeyleri ELISA test kitleri kullanılarak incelendi. Süt serumunda kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, total protein, albumin, total kolesterol ve trigliseritleri düzeyleri spektrofotometrik yöntemle otoanalizör cihazı kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Koyun sütünün TP, ALB, GLO, TK düzeyinin anlamlı düzeyde yüksektir. TP düzeyi yüksekliği koyun sütünden sonra sırasıyla manda, keçi ve inek sütünde bulunmuştur. Keçi sütündeki trigliserit düzeyinin yüksek olduğu ve bunu manda sütü takip ettiği tespit edildi. Trigliserid düzeyi inek ve koyun süt örneklerinde birbirine yakın ve düşük düzeyde olduğunu belirlendi. Koyun sütünün diğer süt örneklerinden daha yüksek oranda Ca, Mg, Fe, Zn içerdiği bulundu. Koyun sütünün total mineral içeriğinin diğer süt örneklerinden daha zengin olduğunu saptandı. Keçi ve inek sütünün mineral içeriklerinin birbirine yakın olduğu bulundu. Ancak inek sütünde Zn mineralinin biraz daha yüksek olduğu saptandı. -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeylerinin keçi sütünde daha düşük olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışma sonucunda koyun sütünün birçok parametreyi yüksek düzeyde içermiştir. Bu nedenle koyun sütünün dikkatli kullanılması gereklidir. -S1-kazein ve -laktoglobulinin bebeklerde süt alerjisine neden olabilir. Keçi sütünde -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeyinin daha düşük bulunmuştur. Bu nedenle bebek beslenmesi için keçi sütünün diğer sütlere göre daha uygun olabilir. Anahtar Kelimeler: Alfa s1-kazein, beta laktoglobulin, süt, mineral
dc.description.abstractAim: In this study, S1-casein and -lactoglobulin levels and some biochemical and mineral values of raw milk samples taken from cows, buffaloes, sheep and goats in Samsun were investigated. It was aimed to evaluate the values comparatively. Material and methods: The material consisted of 10 goats, cows, sheep and buffaloes that were taken after milking. Serum, S1-casein and -lactoglobulin levels were examined by using ELISA test kits. Calcium, magnesium, iron, zinc, total protein, albumin, total cholesterol and triglycerides levels in milk serum were measured spectrophotometrically using autoanalyser. Results: TP, ALB, GLO, TC levels of sheep milk were significantly higher. High TP levels were found in buffalo, goat and cow milk after sheep milk. Triglyceride levels in goat milk were found to be high and followed by buffalo milk. Triglyceride levels were close to each other in cow and sheep milk samples. It was found that sheep milk had higher Ca, Mg, Fe, Zn than other milk samples. Total mineral content of sheep milk was found to be richer than other milk samples. The mineral contents of goat and cow milk were found to be close to each other. However, Zn mineral was found to be slightly higher in cow's milk. S1-casein and -lactoglobulin levels were found to be lower in goat milk. Conclusion: As a result of this study, sheep milk contained many parameters at high level. Therefore, sheep milk should be used with caution. S1-casein and -lactoglobulin can cause milk allergy in infants. The levels of S1-casein and -lactoglobulin were lower in goat milk. Therefore, goat's milk may be more suitable for infant feeding than other milk. Keywords: Alpha s1-casein, beta lactoglobulins, milk, mineralen_US
dc.formatIX, 72 yaprak : tablo, şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage81
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=FgmkGchPKo23qQqBeqzVZuLQ8X0WlfResVZwTuejIUy16Mf609TuFy3Iy7huIIHa
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/127426.pdf
dc.identifier.yoktezid563658
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBiyokimya
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.subjectKazeinler
dc.subjectKeçiler
dc.subjectKoyunlar
dc.subjectLaktoglobülinler
dc.subjectManda
dc.subjectMineraller
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectSüt
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectİnekler
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectCaseinsen_US
dc.subjectGoatsen_US
dc.subjectSheepen_US
dc.subjectLactoglobulinsen_US
dc.subjectMandateen_US
dc.subjectMineralsen_US
dc.subjectMilken_US
dc.subjectCowsen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ş474f 2019en_US
dc.titleFarklı Hayvan Sütlerinde Alfa S1-Kazein, Beta Laktoglobulin İle Bazı Biyokimyasal ve Mineral Değerlerinin Araştırılması
dc.titleThe Investigation of Alpha S1-casein, Beta Lactoglobulins, Some Biochemical and Mineral Levels in Milks of Different Animalsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files