Publication:
Etlik Damızlık Yumurtalarında Depolama Süresi ve Ön Isıtma Uygulamalarının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi

dc.contributor.advisorYamak, Umut Sami
dc.contributor.authorPekpazar, Elvan Ergin
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:21Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:21Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2020en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 33803en_US
dc.description.abstractBu tez çalışmasında etlik piliç ebeveynlerinden elde edilen yumurtalarda iki farklı çalışma yürütülmüştür. Birinci çalışmada yedi gün süre ile depolanan yumurtalar kuluçkaya yerleştirilmeden önce 28⁰C sıcaklık ve %60 nem oranında 4,6 ve 8 saat ısıtıldıktan sonra kuluçka işlemi yapılmıştır. Ön ısıtma yapılmayan grupta çıkış gücü %80.52 olarak gerçekleşirken, 4, 6 ve 8 saat ön ısıtma uygulanan gruplarda sırası ile %88.20, %86.42 ve %85.31 olarak gerçekleşmiştir. Tüm gruplarda hafif yumurtaların çıkış gücü daha yüksek bulunmuştur. Civciv kalitesi değerlendirmesinde pasgar skorlaması yapılmıştır. Ön ısıtma uygulanan gruplarda civciv kalitesinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İkinci çalışmada, yumurtalar 6 ve 8 saat 28⁰C sıcaklık ve %60 nem oranında ön ısıtma uygulandıktan sonra 5, 7 ve 10 gün süre ile depolanmıştır. Kuluçka sonuçları arasında farklılıklar elde edilmiştir. Ön ısıtma süresinin artması 10 gün depolanan yumurtalarda döllülüğün devam etmesini sağlamıştır. İlk çalışmada olduğu gibi civciv kalitesi ön ısıtma uygulanan gruplarda daha yüksek bulunmuştur. Her iki kuluçka çalışmasında da ön ısıtma süresinin artmasına bağlı olarak yumurta ağırlık kayıplarının arttığı ve ideal ağırlık kaybına yaklaştığı belirlenmiştir.
dc.description.abstractTwo different studies were conduted on broiler breeder eggs in this thesis project. In the first study, after seven days of storage, eggs were pre-heated at 28⁰C temperature and 60% relative humidity for 4,6 and 8 hours before incubation. Hatchability of non pre-heated group was 80.52%,whereas 4, 6 and 8 hours pre-heated groups had 88.20%, 86.42% and 85.31% hacthability rates. Light eggs had higher hatchability in all groups. Chick quality was determined by pasgar score. Pre heated group chicks had better pasgar scores. In the second study, eggs were stored for 5, 7 and 10 days after pre-heated at 28⁰C temperature and 60% relative humidity for 6 and 8 hours. Different results were obtained in hatching results. Increased pre-warming duration helped fertility to maintain in 10 days storage. Similar to first study, pre-heated group chicks had better quality scores. Weight loss at incubation increased with parallel to increase of pre-warming duration and approached to optimum weight loss ratio in both two experiments.en_US
dc.formatVIII, 44 yaprak : şekil, çizelge ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage58
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPHy7rQwAj6eOabHv2mhG-NxzSUe87K-lgDSzCNOEN71_E
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/33803.pdf
dc.identifier.yoktezid612328
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS P379e 2020en_US
dc.titleEtlik Damızlık Yumurtalarında Depolama Süresi ve Ön Isıtma Uygulamalarının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi
dc.titleEffect of Storage Duration and Pre-Warming Practices on Hatching Results of Broiler Breeder Eggsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files