Publication: Ortaöğretim Düzeyinde Eğitim Gören Erkek Öğrencilerde Sosyal Görünüş Kaygısının Besin Seçimi ve Öğün Alışkanlıklarına Etkisi
Abstract
Amaç: Adölesan çağında beslenmenin yeterli ve vücut gereksinimlerine uygun olması çok önemlidir. Bu dönemin özelliği olan beğenilme arzusu beraberinde sosyal görünüş kaygısını ortaya çıkarmaktadır. Bu tez çalışmamızda ergen erkek öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının beslenme şekillerini ve öğün alışkanlıklarını nasıl etkilediği araştırılacaktır. Materyal ve Yöntem: Çalışma iki devlet lisesinde 2022/2023 eğitim öğretim dönemi bahar yarıyılında eğitim gören 15-19 yaş arası 201 erkek öğrenci ile yürütüldü. Bu çalışma için Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ), Beslenme Alışkanlıklarını Değerlendirme Formu (BADF) kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan erkek öğrencilerin sınıf düzeylerine göre (p<0.01), ana öğün tüketim durumlarına göre (p<0,001), öğün atlama durumlarına göre (p<0,01), sahip olunan kiloyu değerlendirme durumlarına göre (p<0,001), şu anda kilo vermeyi deneme durumlarına göre (p<0,001), son bir yıl içerisinde kilo vermeyi deneme durumlarına göre (p<0,01) SGKÖ toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Öğrencilerin ara öğün tüketim durumlarına göre ise SGKÖ toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı (p>0,05) gözlendi. Araştırmaya katılan öğrencilerin haftalık süt tüketimlerinin SGKÖ toplam puanları üzerine etkisi olduğu (p<0,05) bulundu. Öğrencilerin yaşları ile SGKÖ toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif zayıf derecede (p<0,01) korelasyon olduğu, BKİ değerleri ile SGKÖ toplam puanları arasında ise anlamlı korelasyon olmadığı (p>0,05) saptandı. Sonuç: Bu araştırmanın bağlantılı olduğu literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Erkek adölesanların yeterli ve dengeli beslenme konusunda yeterince bilgilendirilmesi ile yanlış beslenme alışkanlıkları oluşturmalarının önlenebileceği kanaatindeyiz.
Objective: In adolescence, it is very important that nutrition is adequate and appropriate for body requirements. The desire to be liked, which is characteristic of this period, leads to social appearance anxiety. In this thesis, it will be investigated how social appearance anxiety affects the diet and meal habits of adolescent male students. Material and Method: The study was conducted with 201 male students aged 15-19 years studying in two public high schools in the spring semester of the 2022/2023 academic year. Personal Information Form, Social Appearance Anxiety Scale (SAAS), and Food Habits Assessment Form (FADF) were used for this study. Findings: A statistically significant difference was found between the SSIQ total scores of male students according to their grade level (p<0.01), main meal consumption status (p<0.001), meal skipping status (p<0.01), weight evaluation status (p<0.001), current weight loss attempt status (p<0.001), and weight loss attempt status in the last year (p<0.01). It was observed that there was no statistically significant difference (p>0.05) between the SSIQ total scores according to the snack consumption status of the students. It was found that the weekly milk consumption of the students participating in the study had an effect on the SSIQ total scores (p<0.05). It was found that there was a statistically significant negative weak correlation (p<0.01) between the age of the students and their SSIQ total scores, and there was no significant correlation between BMI values and SSIQ total scores (p>0.05). Conclusion: This study is thought to contribute to the related literature. We believe that the formation of wrong eating habits can be prevented by adequately informing male adolescents about adequate and balanced nutrition.
Objective: In adolescence, it is very important that nutrition is adequate and appropriate for body requirements. The desire to be liked, which is characteristic of this period, leads to social appearance anxiety. In this thesis, it will be investigated how social appearance anxiety affects the diet and meal habits of adolescent male students. Material and Method: The study was conducted with 201 male students aged 15-19 years studying in two public high schools in the spring semester of the 2022/2023 academic year. Personal Information Form, Social Appearance Anxiety Scale (SAAS), and Food Habits Assessment Form (FADF) were used for this study. Findings: A statistically significant difference was found between the SSIQ total scores of male students according to their grade level (p<0.01), main meal consumption status (p<0.001), meal skipping status (p<0.01), weight evaluation status (p<0.001), current weight loss attempt status (p<0.001), and weight loss attempt status in the last year (p<0.01). It was observed that there was no statistically significant difference (p>0.05) between the SSIQ total scores according to the snack consumption status of the students. It was found that the weekly milk consumption of the students participating in the study had an effect on the SSIQ total scores (p<0.05). It was found that there was a statistically significant negative weak correlation (p<0.01) between the age of the students and their SSIQ total scores, and there was no significant correlation between BMI values and SSIQ total scores (p>0.05). Conclusion: This study is thought to contribute to the related literature. We believe that the formation of wrong eating habits can be prevented by adequately informing male adolescents about adequate and balanced nutrition.
Description
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
59
