Publication:
Farklı Enerji Düzeylerindeki Kuzu Rasyonlarına İlave Edilen Betainin Besi Performansı, Bazı Karkas ve Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Kuzularda betainin (BT) etkilerini inceleyen çalışmalarda aynı düzeyde metabolize edilebilir enerji (ME) içeren rasyonlara betain ilaveleri yapılmış ancak, farklı ME içeren rasyonlara BT ilavesi sonucu ME × BT etkileşiminin kuzularda performans, kan parametreleri, rumen fermentasyonu ve karkas üzerine etkileri incelenmemiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı ME düzeylerine sahip konsantre yem karışımı ile beslenen Akkaraman kuzularına BT takviyesinin besi performansı, serum biyokimyası, rumen fermantasyonu ve karkas özellikleri üzerine etkilerini değerlendirmektir. Toplam 28 adet erkek kuzu her bir grupta 7 adet kuzu olacak şekilde rastgele dört gruba dağıtıldı. Araştırma, BT içermeyen veya içeren (4 g/kuzu/gün) iki farklı ME düzeyi (optimum; 2750 ve düşük; 2500 kcal/kg kuru madde) ile 2 × 2 faktöriyel tasarıma uygun olarak planlandı. Çalışma 14 gün alıştırma ve 56 gün deneme olmak üzere toplam 70 gün sürdürüldü. Araştırmada optimum veya düşük düzeyde ME içeriğine sahip rasyonlara BT ilavesinin canlı ağırlık (CA), günlük canlı ağırlık artışı (GCAA), yemden yararlanma oranı (YYO) üzerine BT × ME arasında herhangi bir interaksiyon saptanmadı. Çalışma sonu serum total gliserit (TG) düzeyi üzerinde BT × ME etkisinin olması dışında, enerji ve protein metabolizmasına, oksidan ve antioksidan sisteme ait belirteçlere ve insulin benzeri büyüme faktörü-1'e (IGF-1) ilişkin bir farklılık tespit edilmedi. Rumen protozoa sayısı BT ilavesiyle artış gösterdi. Propiyonik asit oranı üzerine BT × ME interaksiyonu etkili bulundu. Çalışmada karkas ağırlıkları ve musculus longisimus dorsi (MLD) pH değeri ve alanında bir fark saptanmadı. Optimum ve düşük enerji değerleri içeren diyetlere BT ilavesiyle MLD α-linolenik asit (ALA) değeri azalırken, tekli doymamış yağ asidi (MUFA) oranı arttı. Sonuç olarak, BT'nin tahıl ağırlıklı rasyonların kullanıldığı entansif besleme koşullarında protozoa çoğalmasını destekleyici olduğu ve MLD yağ asiti profilini MUFA yönünden artırabileceği ve kuzularda BT'nin karkas değiştiricisi olarak fonksiyon yapabileceği düşünülmektedir.
In the studies examining the effects of betaine (BT) on lambs, betaine was added to diets containing the same level of metabolizable energy (ME), but the effects of the ME × BT interaction on performance, blood parameters, rumen fermentation and carcass in lambs as a result of BT addition to diets containing different ME were not investigated. The aim of this study was to evaluate the effects of BT supplementation on fattening performance, serum biochemistry, rumen fermentation, and carcass characteristics of Akkaraman lambs fed with a concentrate feed mix having different ME levels. A total of 28 male lambs were randomly distributed into four groups with 7 lambs in each group. The study was designed as a 2 × 2 factorial design with two different ME levels (optimal; 2750 and low; 2500 kcal/kg dry matter) with or without BT (4 g/lamb/day). The study lasted for a total of 70 days, including 14 days of adaption period and 56 days of trial. In the study, no interaction was found between BT × ME on live weight (CA), daily live weight gain (GCAA), and feed efficiency (YYO) of BT supplementation to diets with optimum or low ME content. There was no difference in energy and protein metabolism, oxidant and antioxidant status, and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) apart from the effect of BT × ME on the end-of-study serum total glyceride level. Rumen protozoa count increased with BT supplementation. BT × ME interaction was effective on propionic acid rate. In the study, no difference was detected in carcass weights and musculus longisimus dorsi (MLD) pH value and area. While MLD α-linolenic acid (ALA) value decreased with BT supplementation to diets containing optimum and low energy values, mono unsaturated fatty acid (MUFA) rate increased. In conclusion, it is thought that BT supports protozoa proliferation under intensive feeding conditions where grain-based diets are used and may increase the MLD fatty acid profile in terms of MUFA and BT may function as a carcass modifier in lambs.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

66

Collections

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By