Publication:
Türkiye'deki Bazı Doğa ve Kültürü Yapılan Yenebilir Mantarların Antioksidan Enzim Aktiviteleri

dc.contributor.authorPeksen, Aysun
dc.contributor.authorTurfan, Nezahat
dc.contributor.authorAyan, Sezgin
dc.contributor.authorAkın, Şeyma Selin
dc.date.accessioned2025-12-11T00:58:48Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Kastamonu Üniversitesi,Kastamonu Üniversitesi,Kastamonu Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışmada; Türkiye’nin farklı yörelerinden temin edilen 15 doğa ve kültür mantar türüne [Boletus edulisBull.:Fr, (Ayı mantarı), Craterellus cornucopioides(L.) Pers. (Borazan mantarı), Lactarius deliciosus(L. ex Fr.) S.F.Gray (Kanlıca mantarı), Laetiporus sulphureus(Bull.: Fr.) Murr. (Kükürt mantarı), Marasmius oreades(Bolt. ex Fr.) Fr. (Cincile mantarı), Morchella conica Pers. (Kuzugöbeği mantarı), Ramaria botrytis(Pers.:Fr.) Ricken (Pürpürüm mantarı), Tricholoma terreum (Schaeff.: Fr.) P.Kumm. (Karakız mantarı), Hericium erinaceus(Bull.: Fr.) Pers. (Aslan yelesi mantarı), Lentinula edodes(Berk.) Pegler(Meşe mantarı), Ganoderma lucidum(Curt.: Fr.) P. Karst. (Reishi mantarı) ve Pleurotus ostreatus(Jacq. ex Fr.) P. Kumm. (1-4) (Kayın mantarı)] aitörnekteantioksidan enzim kapasitesini belirlemek için fenilalanin amonyum liyaz (PAL)enzim aktivitesi,askorbat peroksidaz (APX), peroksidaz (POD) ve süperoksid dismutaz (SOD) aktivite değişimlerive nitrat, β-karoten ile likopen düzeyleriaraştırılmıştır. Sonuç olarak, farklı yörelerden temin edilen mantar örnekleri içerisinde en yüksek β-karoten ve likopen miktarı H. erinaceustüründe belirlenmiştir. β-karoten miktarının en düşük olduğu tür P. ostreatus-2 iken en düşük likopen miktarı P. ostreatus-1 türünde saptanmıştır. Nitrat içeriği bakımından zengin olan türler; C. cornucopioidesve P. ostreatus-4 olarak tespit edilmiştir. P. ostreatus-3, diğer mantar örneklerine kıyasla nitrat bakımından en fakir türolarak belirlenmiştir. Mantarların PAL aktivitesi 5.863 ve 8.893 EU mg-1protein arasında değişmiştir. En yüksek APX değerinin P. ostreatus-4 türüne, en düşük değerin ise H. erinaceustürüne ait olduğu bulunmuştur. Mantar türleri arasında en yüksek ve en düşük POD değerleri sırasıyla H. erinaceusve B. edulistürlerinde saptanmıştır. SOD değeri en yüksek türC. cornucopioides, en düşük tür ise P. ostreatus-3olarak belirlenmiştiren_US
dc.identifier.doi10.24180/ijaws.749512
dc.identifier.endpage209en_US
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage202en_US
dc.identifier.trdizinid360818
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24180/ijaws.749512
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/360818/antioxidant-enzyme-activities-of-some-wild-and-cultivated-edible-mushrooms-in-turkey
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/40587
dc.identifier.volume6en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofUluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.titleTürkiye'deki Bazı Doğa ve Kültürü Yapılan Yenebilir Mantarların Antioksidan Enzim Aktivitelerien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files