Publication:
Kalkan Balığı (Psetta Maxima) Solungaç Dokusu Glutatyon Redüktaz Enziminin Karakterizasyonu ve Bazı Pestisitlerin İnhibisyon Kinetiğinin İncelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, önemli fonksiyonlarda görev alan glutatyon redüktaz (Glutatyon: NADP+ oksidoredüktaz, E.C. 1.8.1.7: GR) enzimi kalkan balığı solungaç dokusundan saflaştırılmıştır. Saflaştırma işleminde homojenatın hazırlanmasının ardından amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz işlemi yapılmıştır. Kalkan balığı solungaç dokusu glutatyon redüktaz enzimi için optimum iyon şiddeti, pH ve substrat miktarı araştırılmıştır. Bu değerler soya tohumu glutatyon redüktaz enzimi için sırasıyla 300 mM KH2PO4, 6.5 ve 0.2 mM olarak bulunmuştur. Pestisitler insan veya hayvanlarda hastalıklara sebep olabilecek taşıyıcıların; gıda, tarımsal ürünler ve hayvan yemlerinin üretimi, işlenmesi, depolanması ve pazarlanması sırasında bu uygulamaları olumsuz etkileyecek her türlü zararlının kontrol altına alınması amacıyla kullanılan maddelerdir. Bu çalışmada doğada bulanan pestisitlerden atrazin, karbaril, karbofuran, oksamil, propoksur, simazin, tebukonazol'ün saflaştırılmış kalkan balığı solungaç dokusu glutatyon redüktaz enzim aktivitesi üzerine inhibitör etkileri araştırılmıştır. Bu pestisitlerin her birinin enzim aktivitesi üzerinde inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edilmiştir. Bu pestisitler için I50 değerleri hesaplanmıştır. Kalkan balığı solungaç dokusu GR enzimi için bu pestisitlerin I50 değerleri sırasıyla 18.728 µM, 14.395 µM, 19.716 µM, 17.854 µM, 16.709 µM, 14.281 µM ve 9.516 µM olarak hesaplanmıştır.
In this study, glutathione reductase (Glutathione: NADP+ oxireductase, E.C. 1.8.1.7: GR), an enzyme involved in significant functions, has been isolated from gill tissue of turbot fish. Following the preparation of homogenate, dialysis were performed for purification. Optimum ionic strenght, pH and substrate amounts were examined for gill tissue of turbot fish glutathione reductase enzyme, and found to be 300 mM KH2PO4, 6.5 ve 0.2 mM, respectively. Pesticides are substances that are used to take under control vectors which may cause human or animal diseases; and pests which can adversely affect some processes such as producdion, processing, storage and marketing of food, agricultural products, animal feed. In this study, inhibitory effects of some of the common pesiticides in nature, atrazine, carbaryl, carbofuran, oxamyl, propoxur, simazine and tebuconazole on the purificated gill tissue of turbot fish glutathione reductase enzyme have been investigated. Each of the pesticides showed inhibitory effect on enzyme activity. I50 values of these pesticides for gill tissue of turbot fish GR enzyme were calculated as 18.728 µM, 14.395 µM, 19.716 µM, 17.854 µM, 16.709 µM, 14.281 µM and 9.516 µM respectively.

Description

Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017
Libra Kayıt No: 118423

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

66

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By