Publication:
Fermente Zeytin Yaprağı ve Fermantasyon Sıvısının Etlik Piliçlerde Performans, Kör Bağırsak Mikroflora, Kesim Karkas Özellikleri İle Et Kalitesi Üzerine Etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, koç rumen sıvısı ile fermente edilen zeytin yaprağı ve atık sularının etlik piliçlerde performans, sekum mikroflora, kesim ve karkas parametreleri ile et kalitesi parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Gemlik çeşidine ait zeytin yaprak örnekleri Eylül döneminde toplanmıştır. Toplanan yaprakların fermentasyon öncesi ve sonrasındaki temel besin madde analizleri ve fermente atık suyun pH değerleri belirlenmiştir. Fermentasyon sonrası zeytin yaprağının ham protein ve selüloz içeriği artarken ham yağ ve kül içerikleri azalmıştır. Fermente atık suyun pH değeri değişkenlik göstermiştir. Araştırmanın in vivo kısmında 4 muamele grubu ve her grupta 5 tekerrür (her tekerrürde 7 hayvan) olacak biçimde oluşturulmuştur. Toplamda 140 adet günlük yaştaki etlik civciv tesadüfi olarak bölmelere dağıtılmıştır. Muamele grupları kontrol yemi (zeytin yaprağı ve atık su içermeyen) (KON), fermente edilmemiş zeytin yaprağı (ZY) (75 g/kg yem), fermente zeytin yaprağı (7.5 g/kg yem) ve fermente zeytin yaprağı atık suyu (S-FZY) (7.5 ml /kg yem) ile 42 günlük süreyle beslenmişlerdir Yem ve su ad libitum olacak şekilde sağlanmıştır. Araştırma sonunda canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi parametreleri üzerine gruplar arasında istatistik olarak fark tespit edilmemiştir (P>0.05). S-FZY etlik piliçlerin yemden yararlanma oranını olumsuz yönde etkilenmiştir (P<0.05). Gruplar arasında kör bağırsak Lactobacillus acidophilus ve Escherichia coli sayısı bakımından istatistiksel olarak fark tespit edilmemiştir (P>0.05). Clostridium perferingens sayısı en yüksek FZY ile beslenen grupta tespit edilmiştir (P<0.05). Staphylococcus aureus sayısı en düşük ZY grubunda tespit edilmiş ve FZY grubuyla aralarındaki fark istatistik olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur. En yüksek karkas ağırlığı kontrol grubunda tespit edilmiştir. Et kalitesi renk değerleri bakımından herhangi bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç olarak fermente zeytin yaprağı ve atık suyu kullanımının etlik piliçlerde performansa olumsuz bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
The present study was conducted to determine the effects of olive leaves and wastewater fermented with ram rumen liquid on growth performance, cecum microflora, carcass yield, and meat quality parameters of broilers. For this purpose, olive leaf samples of Gemlik cultivar were collected in September. Basic nutrient analyzes of the collected leaves before and after fermentation and pH values of fermented wastewater were determined. After fermentation, crude protein and cellulose content of olive leaf increased, while crude oil and ash contents decreased. The pH value of the fermented wastewater varied. The study was carried out in four groups, with five replications and seven chicks in each replication, using a total of 140 animals. Chicks, basal diet without olive leaf and wastewater (KON), unfermented olive leaf (ZY, 7.5 g/kg feed), fermented olive leaf (FZY, 7.5 g/kg feed), and fermented olive leaf wastewater (S- FZY, 7.5 ml/kg feed), were fed for 42 days. At the end of the study, there was no statistical difference between the groups on live weight, weight gain, and feed intake parameters (P>0.05). The feed conversion ratio was affected using S-FZY (P<0.05). There was no statistical difference in the number of Lactobacillus spp. and Escherichia coli in the caecum (P>0.05). The highest value in Clostridium perfringens was determined in the group using FZY, and the difference was statistically significant (P<0.05). The number of Staphylococcus aureus was the lowest in the ZY group, and the difference between them and the FZY group was statistically significant (P<0.05). The highest carcass weight was determined in the control group. No difference was detected in terms of meat quality color values. As a result, it is possible to say that using fermented olive leaves and wastewater does not negatively affect broilers.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

53

Collections

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By