Yeşil gübrelemenin toprağın biyolojik aktivitesi ve organik madde içeriğine etkisi
Özet
Tarla koşullarında yürütülen bu çalışmada yeşil gübreleme amacıyla yetiştirilen fiğ, bakla, üçgül ve çim bitkilerinin toprağın biyolojik aktivitesine ve organik madde içeriğine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yetiştirilen bitkiler çiçeklenme başlangıcında toprağa karıştırıldıktan sonra, belirli dönemlerde deneme parsellerinden alman toprak örneklerinde; organik madde, organik karbon, CO2 üretimi ve dehidrogenaz (DHA) enzim aktivitesi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, yeşil gübrelemenin toprağın organik madde ve organik karbon içeriğine önemli bir etkisi olmadığı, toprağın CO2 üretimi ve DHA enzim aktivitesini artırdığı belirlenmiştir. Yeşil gübre bitkileri içerisinde CO2ve DHA enzim aktivitesi üzerine olan etkinin sırayla üçgülfığbaklaçim şeklinde olduğu ortaya konmuştur. In this study, which was accomplished in field experiment, it was tried to find out the effects of vetch, faba bean, clover and annual ryegrass on the soil biological activity and soil organic matter content when grown as green manure. Plants grown for green manuring, was mixed to soil at the begining of flowering. Soil samples were taken from the experiment plots in 0-20cm layer. Soil organic matter content, soil organic carbon content, soil CO2 production and dehydogenase (DHA) activity were determined. In conclusion, it was found that there was no effect of green manuring on soil organic matter content and soil organic carbon content. Green manuring had a remarkable effect on soil CO2 production and soil dhydrogenase (DHA) activity. This effect was found that clover>vetch>faba bean>annual ryegrass, respectivelly.
Kaynak
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü DergisiCilt
10Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVME5UYzM=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9407