‘Granny Smith Challenger’ Elma Çeşidinin Biyoaktif İçeriği Üzerine Gölgeleme Uygulamalarının Etkisi
Özet
Bu çalışma ‘Granny Smith Challenger’ (Malus domestica Borkh.) elma çeşidinin toplam fenolik ve bazı bireyselfenolik bileşikleri ile antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP testine göre) üzerine farklı ışık geçirgenliğine sahip siyahrenkli örtü materyali ile yapılan gölgeleme uygulamalarının [%0 (kontrol), %15, %20, %35, %55] etkilerini belirlemekamacı ile 2015 ve 2016 yılları arasında Samsun ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Kontrol ile karşılaştırıldığındatoplam fenolik, bireysel fenolik bileşikler ve antioksidan aktivitesi üzerine örtü uygulamalarının önemli derecede etkisitespit edilmiştir. Her iki deneme yılında örtü ile muamele edilmiş elma meyvelerinin toplam fenolik içeriği kontrole göredaha düşük belirlenmiştir. Toplam fenolik içeriğinin aksine hem DPPH (2015 yılında %55 hariç) hem de FRAP testinegöre %20, %35 ve %55 geçirgenliğe sahip meyvelerden kontrol meyvelerine göre daha yüksek antioksidan aktivitesisaptanmıştır. İncelenen elma çeşidinde genellikle kontrol uygulamasında diğer uygulamalara göre klorojenik asit,epikateşin ve rutin hidrat içeriğinin diğer bireysel fenolik bileşiklere nazaran daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Hemen hemen tüm bireysel fenolik bileşiklerin içeriğinde toplam fenolik bileşiğe benzer şekilde gölgeleme oranı arttıkçaönemli derecede azalış gözlemlenmiştir. Sonuç olarak insan sağlığı üzerine önemli derecede etkisi olan fenolikbileşiklerin değişiminin gölgeleme oranı ile direkt ilişkili olduğu, bu yüzden olağan dışı renklenme, güneş yanığı veyadolu zararından korunmak amacı ile yapılan örtü uygulamalarında bu hususun göz önünde bulundurulması tavsiyeedilmektedir. This study was conducted to investigate the effect of shading treatments with black shading material withdifferent light transmittance [control (0%), 15%, 20%, 35% and 55%] on antioxidant activity (according to DPPH andFRAP test) and total phenolic compounds and some individual phenolic compounds of 'Granny Smith Challenger' applecultivar (Malus domestica Borkh.) in Samsun ecological conditions during 2015 and 2016 year. The shading treatmentshad significant effects on total phenolic and individual phenolic compounds and antioxidant activity in comparison tothe control. The total phenolic content of apple fruits treated with shading was lower in both experimental periods thancontrol. In contrast to the total phenolic content, higher antioxidant activity was observed in fruits obtained from 20%,35% and 55% shading treatments than the control fruits according to DPPH (except 55% in 2015) and FRAP test. In theinvestigated apple cultivar, the content of chlorogenic acid, epicatechin and rutine hydrate were generally higher thanother individual phenolic compounds in the control. The content of almost all individual phenolic compounds wassignificantly reduced as the increasing shading rate, similar to the total phenolic compound. As a result, the change inphenolic compounds, which are important effects on human health, is directly related to the shading rate, thus it isrecommended that this matter could be taken into account in the shading treatments to protect against extremediscoloration, sunburn or hail damage.
Kaynak
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi DergisiCilt
35Sayı
4Bağlantı
https://doi.org/10.13002/jafag4505https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJM05EVTVPUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9387