Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKöse, Özge Doğanay Erbaş
dc.contributor.authorBozoğlu, Hatice
dc.contributor.authorMut, Zeki
dc.date.accessioned2020-06-21T10:40:38Z
dc.date.available2020-06-21T10:40:38Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1300-2910
dc.identifier.issn2147-8848
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.13002/jafag4391
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJM05qRTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/9386
dc.description.abstractMercimek yüksek protein içeriği ve düşük glisemik indeksi ile gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde çokfazla tüketilen bir üründür. Bu çalışma, Yozgat koşullarında 9 farklı mercimek genotipinin bazı kimyasal vefizikokimyasal özellikleri (kül, protein, nişasta ve amiloz oranı, bin tane ağırlığı (BTA), kabuk oranı (KAO), sualma kapasitesi (SAK), şişme kapasitesi (ŞK) ve birim hacim ağırlığı (BHA)) ile mineral içeriklerini (K, Ca, Mg,Cu, Fe, Mn, Mo ve Zn) belirlemek amacıyla 2014 ve 2015 yıllarında yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarıdeneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. İki yılın ortalamasına göre genotiplerin küloranı % 2.86 ile 3.30, protein oranı % 27.3 ile 29.2, nişasta oranı % 45.8 ile 47.5, amiloz oranı % 10.8 ile 13.8, K839.1 ile 918.4 mg/100g, Ca 82.7 ile 87.0 g/100g, Mg 65.4 ile 74.9 mg/100g, Cu 0.94 ile 1.20 g/100g, Fe 7.7 ile10.8 g/100g, Mn 1.38 ile 1.56 mg/100g, Zn 3.27 ile 3.43 mg/100g, Mo 0.23 ile 0.28 mg/100g, BTA 53.1 g ile67.0 g, KAO % 8.2 ile 9.7, SAK 0.061 ile 0.070 g/tane, ŞK 0.051 ile 0.072 ml/tane ve BHA 1.16 ile 1.34 g/mlarasında değişmiştir. Sultan, Meyveci, Yerel 1 ve Yerel 2 genotipleri PO, K, Ca, Mg, Fe ve Zn içeriği gibiözellikler yönünden ön plana çıkmıştır.en_US
dc.description.abstractLentils with high protein content and low glycemic index are a food that is consumed too much indeveloping and developed countries. This study was conducted to determine the chemical and physicochemicalproperties ((Ratio of ash, protein, starch and amylose, thousand grain weight (TGW), seed coat ratio (SCR), waterabsorption capacity (WAC), swelling capacity (SC), unit volume weight (UVW)) and mineral matter contents (K,Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn and Mo) of 9 different lentil genotypes in Yozgat conditions in 2014 and 2015 years.The experiments set up with a randomized complete block design with three replications. According to the twoyear-average; among the genotypes, ash ratio varied from 2.86 to 3.30%, protein ratio from 27.3 to 29.2%, starchratio from 45.8 to 47.5%, amylose ratio from 10.8 to 13.8%, K from 839.1 to 918.4 mg/100g, Ca from 82.7 to87.0 mg/100g, Mg from 65.4 to 75.9 mg/100g, Cu from 0.94 to 1.20 mg/100g, Fe from 7.7 to 10.8 mg/100g, Mnfrom 1.38 to 1.56 mg/100g, Zn from 3.27 to 3.43 mg/100g, Mo from 0.23 ile 0.28 mg/100g, TGW from 53.1 g to67.0 g, SCR from 8.2 to 9.7%, WAC from 0.061 to 0.070 g/seed, SC from 0.051 to 0.072 ml/seed and UVWfrom 1.16 to 1.34 g/ml. Genotypes Sultan, Meyveci, Yerel 1 ve Yerel 2 showed superior properties in terms ofprotein, K, Ca, Mg, Fe ve Zn properties.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.13002/jafag4391en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleMercimek Genotiplerinin Kimyasal, Fizikokimyasal Özellikleri ile Mineral Madde İçeriklerinin Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of Chemical, Physicochemical Properties and Mineral Contents of Lentil Genotypesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume36en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage23en_US
dc.identifier.endpage29en_US
dc.relation.journalGaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster