Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAlgan, Duygu
dc.contributor.authorAydın, İbrahim
dc.contributor.authorOlfaz, Mustafa
dc.date.accessioned2020-06-21T10:40:21Z
dc.date.available2020-06-21T10:40:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRNE9UVTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/9337
dc.description.abstractMeraların verimliliği ve üretilen otun kalitesi bitki türlerinin özelliği ve botanik kompozisyon tarafından belirlenir. Bu çalışmanın amacı doğal merada bulunan bitki türlerinin familya bazında besin maddeleri içeriklerini otlayan hayvanların ihtiyaçları açısından incelemektir. Araştırma sonucunda, ham protein (HP) içeriği bakımından, baklagiller familyasına dahil türlerin oldukça zengin, diğer familyaların yeterli ve buğdaygillerin ise yetersiz olduğu belirlenmiştir. Kalite faktörü açısından incelendiğinde; asit çözücülerde çözünmeyen lifli bileşikler bakımından, meradaki baklagiller ve diğer familyaların 1. sınıf, buğdaygiller familyasına dahil türlerin ise 2. sınıfta yer aldığı görülmektedir. Nötral çözücülerde çözünmeyen lifli bileşikler açısından ise meradaki baklagiller ve diğer familyalar 1. sınıfta", buğdaygil familyasına ait bitkiler ise 4. sınıfta" yer almaktadır. Baklagil, buğdaygil ve diğer familyaların nispi yem değerleri sırasıyla 145.6, 90.4 ve 125.9 olarak tespit edilmiştir. Meralarda otlayan hayvanların metabolik enerji (ME) ihtiyaçlarının karşılanması açısından, baklagiller ve diğer familyaların yeterli, buğdaygiller familyasına dahil türlerin ise yetersiz olduğu belirlenmiştir. Meralarda bulunan bitki familyaları arasında hayvanların besin maddeleri ihtiyaçlarını karşılama yetenekleri bakımından belirgin farklılıklar vardır. Hayvanların HP, sindirilebilir kuru madde ve ME ihtiyaçlarının karşılanabilmesi açısından meralarda yeterli oranda baklagil ve diğer familyaların bulunması hayati bir önem taşımaktadıren_US
dc.description.abstractYield and the quality of the rangeland depend on the botanical composition. The purpose of this study is to investigate the nutrient content of the plants available in a native rangeland on the family basis with respect to the nutritional requirements of the livestock grazing on that rangeland. The results of the study showed that the legumes found on the rangeland were rich in crude protein (CP) content while other species belonging the other families were sufficient with the exception of grasses, which was insufficient. With respect to the quality factor, it was found that legumes and other families were “first class” in terms of their acid detergent fiber content with the exception of grasses, which was classified as “second class”. Moreover, it was found that legumes and other families were “first class” in terms of their neutral detergent fiber content with the exception of grasses, which was classified as “4th grade”. The relative feed value of the species belonging to legumes, grasses and other families were found as 145.6, 90.4 and 125.9, respectively. Legumes and species belonging to other families were found sufficient while grass species were found insufficient in terms of their ability to meet the metabolic energy (ME) requirements of the livestock grazing on the rangeland. There are marked differences between plant families found in rangelands in terms of their abilities to meet nutrient requirements of animals. As a result, the presence of legumes and the other families in adequate amounts is vital for meeting the CP, digestible dry matter and ME requirements of animals.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleOtlatma olgunluğundaki doğal meranın familyalar bazında besleme değerien_US
dc.title.alternativeNutritive value of rangeland in the grazing maturity on the family basisen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume32en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage367en_US
dc.identifier.endpage373en_US
dc.relation.journalAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster