Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri
Özet
Bu araştırmada fındık dip sürgünü temizliğinde azotlu çözelti uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Deneme, Samsun"un Çarşamba ilçesinde çit dikim sistemine sahip üretici bahçesinde "Çakıldak" fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada Mart 2016"da bütün ocaklarda fındık bıçağı kullanılarak elle dip sürgünü temizliği yapılmıştır. Azotlu çözelti uygulamalarına dip sürgünleri yaklaşık 10-20 cm boya ulaştığında başlanmıştır. Uygulamalar NisanAğustos ayları arasında 4 defa tekrarlanmıştır. Denemede fındık dip sürgünlerine % 21 Amonyum Sülfat ve % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerinin % 0, 10, 15 ve 20"lik dozları uygulanmıştır. Fındık dip sürgünü temizliği amacıyla yapılan azotlu çözelti uygulamalarının verim ve meyve kalitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla karanfil (dişi çiçek kümesi) sayısı, çotanak sayısı, çotanaktaki meyve sayısı, meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı, kabuk kalınlığı, sağlam iç ve buruşuk iç oranları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta karanfil ve çotanak sayıları üzerine olumlu etki yaptığı, ancak meyve kalitesi üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. The purpose of this study was to determine the effects of nitrogen solution applications in hazelnut sucker management on yield and quality. This study was carried out at an orchard; established with the hedgerow system in Çarşamba district of Samsun province. „Çakıldak? cultivar was used in the study. Hazelnut suckers were removed by hand with a knife in March, 2016. About 1.5 months later, nitrogen solution applications were started when suckers reached 10-20 cm in length. Nitrogen solution applications were repeated four times from April to August, 2016. Doses of 0, 10, 15 and 20 % of the solutions for both 21 % ammonium sulphate (AS) and 26 % calcium ammonium nitrate (CAN) were applied. To reveal the effects of this method on yield and quality, number of female flower clusters, number of clusters per shoot, number of nuts per cluster, nut weight, kernel weight, kernel ratio, thickness of the shell, good and wrinkled kernel ratios were determined. As a result of this study, sucker management with nitrogen solution applications positively affected the number of female flowers and number of clusters per shoot. On the other hand, this application didn?t affect fruit quality.
Kaynak
Anadolu Tarım Bilimleri DergisiCilt
32Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRNE9UUTVPUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/9336
Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [36]
- Makale Koleksiyonu [41]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]