Bafra Ovası koşullarına uygun arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin belirlenmesi
Özet
Bu araştırma, Bafra Ovası koşullarına uygun arpa çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2006-07 ve 2007-08 yıllarında, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Arpa çeşidi olarak iki sıralı, Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 ve altı sıralı, Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, Çetin 2000, Erginel 90 kullanılmıştır. İncelenen bütün tarımsal özellikler yönünden çeşitler arasında önemli farklar bulunmuştur. Çeşitlerin bitki boyu 79.9-88.9 cm, m2’deki basak sayısı 394.6-547.5 adet, basaktaki tane sayısı 21.0-49.0 adet, 1000 tane ağırlığı 41.2-51.3 g, tane verimi 295.4-335.5 kg/da, hektolitre ağırlığı 62.6-68.4 kg, ham protein oranı ise %10.9-13.1 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve en yüksek 1000 tane ağırlığına Aydanhanım ve Zeynelağa çeşitleri sırasıyla (335.5 kg/da ve 51.3 g; 334.4 kg/da ve 47.7 g), en yüksek ham protein oranına ise Epona çeşidi (% 13.1) sahip olmuştur. This study was conducted to determine adapted barley cultivars to Bafra ecological conditions in the years 2006-07 and 2007-08 using Randomized Block Design with four replications. As two row barley genotypes the cultivars Aydanhanım, Zeynelağa, Bülbül 89, Konevi-98, Angora, Karatay 94 and as 6-row genotypes the cultivars Avcı-2002, Vamıkhoca 98, Akhisar 98, Epona, çetin 2000, Erginel 90 were used. Significant differences were found between genotypes regarding investigated whole agricultural characters. Plant height, spike number per m2, kernel number per spike, 1000-seed weight, grain yield, hectoliter weight and crude protein content values were determined for investigated genotypes respectively as between 79.9 and 88.9 cm, 394.6 and 547.5, 21.0 and 49.0,. 41.2 and 51.3 g, 295.4 and 335.5 kg/da, 62.6 and 68.4, 10.9 and 13.1 %. The cultivars Aydanhanım and Zeynelağa sowed the highest grain yield and 1000-seed yields (335.5 kg/da and 51.3 gr; 334.4 kg/da and 47.7 gr respectively), whereas the cultivars Epona showed the highest crude protein content (13.1 %).
Kaynak
Anadolu Tarım Bilimleri DergisiCilt
24Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/T1RJek9EZzQ=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9313