• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

DASH Diyeti ve Sağlık Üzerine Etkileri

Date

2018

Author

Uzdil, Zeynep
Kaya, Pınar Sökülmez

Metadata

Show full item record

Abstract

Hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar için risk oluşturan önemli bir sağlık sorunudur.Hipertansiyonun tıbbi tedavisinin dışında beslenme düzenlenmesini de içeren yaklaşımlar DASH(dietary approaches to stop hypertension) diyetinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Diyet, orta düzeysodyum içeren; basit şeker ve toplam yağdan fakir; protein, posa, potasyum, magnezyum ve kalsiyumdanzengin besinlerin tüketimine dayanmaktadır. Sebze-meyve, tam tahıl, kurubaklagil vebeyaz et tüketiminin artması; kırmızı et, rafine karbonhidrat ve şekerli içecek tüketiminin azaltılmasıönerilmektedir. Bu besinler antioksidan A, C ve E vitaminlerinden zengindir. DASH diyeti hipertansiyonuntedavisi için geliştirilmiş olsa da Tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabeti olan hastalardainsülin düzeylerini ve kan lipitlerini; polikistik over sendromlu kadınlarda ağırlık kontrolü, serumtrigliserid düzeyi ve antioksidan kapasiteyi; hastalık öyküsü olmayan sağlıklı bireylerde inflamatuarbelirteç C-reaktif proteini ve antropometrik ölçümleri olumlu etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmada,hipertansiyonun tedavisinde kullanılan DASH diyetinin literatüre kazandırılmış yeni araştırmalarışığında sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
 
Hypertension is an important health problem causing for cardiovascular diseases. Besidemedical treatment of hypertension, approaches that include nutritional regulation, has led tothe emergence of DASH diet. The diet is based on the consumption of foods containing moderatesodium; poor in simple sugar and total fat; rich in protein, fiber, potassium, magnesium and calcium.Increased consumption of vegetable, fruit, whole grain, legume and white meat and reduced consumptionof red meat, refined carbohydrate and sugary beverages is recommended. These nutrientsare rich in antioxidant vitamins such as A, C and E. Although the DASH diet was developed for thetreatment of hypertension it affects insulin levels and blood lipids of patients with Type 2 diabetesand gestational diabetes; weight control, serum triglyceride level and antioxidant capacity of womenwith policystic over syndrome; inflammatory marker which C-reactive protein and anthropometricmeasurements in healthy subjects without disease history positively. In this study, it is aimed toevaluate the effects of DASH diet on health in the light of new studies.
 

Source

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi

Volume

1

Issue

3

URI

https://doi.org/10.5336/jtracom.2018-62247
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJNE1ERXpNdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9286

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.