Yemlik kocadarı ve kocadarı-sudan otu melezleri
Özet
Ülkemiz kaba yem açığının yanı sıra, yem sanayiinin hammadde açığının karşılanmasında kullanılabilecek ürünlerin başında kocadan tür ve çeşitleri gelmektedir. Çoğu gelişmiş ülkelerde silajlık mısırın yerini silajlık kocadarılar almaktadır. Kocadan ve kocadarı-sudan otu melezlerinin besin değeri, yapılan ıslah çalışmalarıyla oldukça artırılmıştır. Kocadarılar; yaz döneminde yüksek sıcaklığa sahip ve yağışların yetersiz olduğu veya yağışların yıl içinde düzensiz dağılım göstermesi nedeniyle mısır üretiminin sınırlı olduğu alanlarda, mısıra göre daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Ülkemizde yapılan bir çok çalışmadan elde edilen verilere göre, özellikle yetiştirildikleri bölgelere iyi uyum gösteren kocadan-sudan otu melezlerinden, dekara yaklaşık 10 ton kadar yeşil ot verimi almak mümkündür. Bazı yörelerimizde bu değerin dahi üzerine çıkılabilmektedir. In order to supply of roughage need of our country, sorghum and its varieties are one of the most important species to meet raw material need of feed industry. Nowadays, silage sorghums are used instead of silage corns in most of countries. Food value of sorghum and sorghum-sudan grass hybrids is enhanced highly via breeding studies. Sorghums can be more productive than corn in regions where fall is insufficient or its distribution is unsystematic and that is why corn production is limited. According to results of a lot of studies in our country, it is possible to get 10 tones/da green herbage from adapted sorghum-sudan grass hybrids. In some regions of our country, much more yield can also be obtained.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
20Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRBek1qQXc=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9216