• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Consumers’ purchase intention toward safety labeled dairy products in the black sea region of Turkey

Tarih

2014

Yazar

Bozoğlu, Mehmet
Huang, L. Chung
Florkowskı, J. Wojciech
Topuz, Bakiye Kılıç

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Türkiyede üretilen sütün yaklaşık yarısı açık pazarlarda veya sokak satıcıları tarafından sağlıklı olmayan koşullarda satılmakta ve tüketiciler gıda güvenirliği olmayan süt ürünlerini tüketmelerinden dolayı potansiyel olarak yüksek bir risk ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu araştırmada, tüketicilerin gıda güvenirliğine yönelik davranışları ve farkındalıkları ile gıda güvenirliği etiketli süt ürünlerine yönelik potansiyel satın alma niyetlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri, Samsun ve Trabzon illeri kent merkezlerindeki hanehalklarından basit tesadüf örnekleme yöntemine göre seçilen 423 hanehalkı temsilcisiyle yapılan anketlerden elde edilmiştir. Tüketicilerin gıda güvenirliği etiketli süt ürünlerini satın alma kararlarına etkili faktörlerin tahmini ve pazar potansiyeli, sıralı probit modeliyle belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin büyük çoğunluğunun gıda güvenirliği standartlarından haberdar olmadıkları ve güvenirliği olmayan süt ürünlerini genellikle çiftçi veya açık pazarlardan temin ettikleri ortaya konulmuştur. Kurulan modelde ele alınan faktörlerden; gıda güvenirliği özelliği, olumsuz deneyim, gıda güvenirliği güvencesinin aranması, gıda güvenirliği standardından haberdar olma ile uygulanmasından duyulan memnuniyet, eğitim ve hanehalkı gelir düzeyi faktörlerinin güvenilir etiketli süt ürünleri satın alma niyetini istatistiki olarak olumlu yönde etkilediği, gıda zehirlenme riskinin ise olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.
 
About half of raw milk production in Turkey is sold under unsanitary conditions in open-air markets or by street vendors without following appropriate food safety standards and the consumers face a very high risk of consuming potentially unsafe dairy products. This research aims to assess consumers awareness and attitudes about food safety, and to assess the market potential of certifed labeled dairy products by determining consumers purchase intention toward such products. The data was collected from a survey of 423 urban households by using the method of simple random sampling in Trabzon and Samsun provinces. In order to assess the market potential of certifed labeled dairy products, an ordered probit model was specifed and estimated to determine factors that may affect respondents purchase decision. The study reveals that a vast majority of the respondents was not aware of food safety standards and they often purchased unsafe dairy products from farmers or open-air markets. The estimated model results show that factors such as food safety attribute, food poisoning experience, looking for food safety assurance, having information about food safety standards, college education and income have signifcant positive effects on consumers purchase intention toward safety labeled dairy products, while concern for food poisoning has a signifcant negative effect.
 

Kaynak

Tarım Bilimleri Dergisi

Cilt

20

Sayı

4

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRZME9UazJOZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9175

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.