Fideleme ve serpme ekim yöntemlerinin bazı çeltik çeşitlerinde verim ve kalite karakterlerine etkileri
Özet
Bu araştırma, Samsun ekolojik şartlarında fideleme ve serpme ekim yöntemlerinin çeltiğin verim ve bazı kalite karakterlerine etkilerini belirlemek amacıyla 1995-1996 yıllarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamah olarak ele alman bu araştırmada çeltik materyali olarak Baldo, Veneria, Rocca, Ribe, İpsala, K-424 ve Drago çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonucu, ekim yöntemleri ile çeşitler arasındaki interaksiyon; çeltik ve pirinç verimi bakımından çok önemli (P0.01); kırıksız pirinç randımanı bakımından ise önemli (PO.05) bulunmuştur. Diğer kalite karakterlerinden bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, kırıklı pirinç randımanı ve ham protein oranı bakımından ekim yöntemi x çeşit interaksiyonunun istatistiksel anlamda önemsiz olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında, mekanizasyon sorununun giderilmesi halinde K-424 çeşidi fideleme yönteminde kullanılabilir. Serpme ekim yönteminde ise yine K-424 ile Baldo ve Ribe çeşitleri önerilebilir. This Research was carried out to determine the effects of transplanting and broadcast sowing methods on paddy yield and quality characters under Samsun ecological conditions 1995 and 1996 years. This experiment was conducted randomized complete split blocks design with three replication and as a paddy material Baldo, Veneria, Rocca, Ribe, İpsala, K-424 and Drago cultivars were used. In the result of this research, sowing method x cultivar interaction was highly sigificant (P<0.01) on paddy and rice yields and only significant (PO.05) on unbroken rice output rate. There were not statistical differences on the interaction for other quality characters, 1000 grain weight, hectoliter weight, total rice output rate and crude protein ratio. In the light of the data, K-424 cultivar can be used for the transplanting method when the mechanization problem is solved. The broadcast sowing method is advisable for K-424, Baldo and Ribe cultivars.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
21Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpBMk1qUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9118