Lentinus edodes yetiştiriciliğinde fındık zurufundan hazırlanan farklı yetiştirme ortamlarının verim ve bazı mantar özelliklerine etkileri
Özet
Bu çalışma fındık zurufundan hazırlanan farklı yetiştirme ortamlarının Lentinus edodes mantarının verim ve bazı mantar özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Aralık 2003-Ağustos 2004 döneminde kontrollü üretim odası koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada kayın talaşrbuğday kepeğkdarı (3.2:0.4:0.4) ve kayın talaşrbuğday samanı:buğday kepeği (2.4:0.8:0.8) ortamları kontrol olarak kullanılmıştır. Fındık zurufu:buğday samanı (1:3, 1:1 ve 3:1), fındık zurufu:buğday samanırbuğday kepeği (3:0.6:0.4), fındık zurufu:kayın talaşı (1:3, t:l ve 3:1), fındık zurufu:kayın talaşrbuğday kepeği (3:0.6:0.4) karışımları ve yalnız fındık zurufundan hazırlanan yetiştirme ortamları kontrol ortamları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada toplam verim ve biyolojik etkinlik oranı ile elde edilen mantarların morfolojik özellikleri (ortalama mantar ağırlığı, şapka çapı ve yüksekliği, sap çapı ve uzunluğu), kuru madde ve protein oranları tespit edilmiştir. En yüksek verim ve biyolojik etkinlik oranı 2.4T:0.8S:0.8K kontrol ortamından (sırasıyla 233.92 g/l kg ortam ve %87.73) elde edilmiştir. Fındık zurufu tek başına kullanıldığında veya karışımdaki oranı arttığında verim, biyolojik etkinlik oranı ve elde edilen mantarların büyüklüklerinin azaldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte fındık zurufundan hazırlanan yetiştirme ortamlarının çoğunun mantar verimi bakımından kontrol ortamlarından istatistiksel olarak farksız olduğu belirlenmiştir. This study was conducted to determine the effects of substrates prepared by hazelnut husk on yield and some mushroom properties of Lentinus edodes during December 2003-August 2004 under the controlled production room conditions. Mixtures of beech sawdust:wheat branrmillet (3.2:0.4:0.4) and beech sawdust:wheat straw:wheat bran (2.4:0.8:0.8) were used as control substrates. Mixtures of hazelnut husk:wheat straw (1:3, 1:1 and 3:1), hazelnut husk:wheat straw:wheat bran (3:0.6:0.4), hazelnut husk:beech sawdust (1:3, 1:1 and 3:1), hazelnut husk:beech sawdust:wheat bran (3:0.6:0.4) and hazelnut husk alone were compared with the controls. In this study, total mushroom yield, biological efficiency rate for substrates, and morphological properties (mean carpophore weight, cap diameter and height, stem length and diameter) and dry matter and protein contents of mushrooms were also determined. The highest total mushroom yield and biological efficiency rate were obtained from mixture of beech sawdust:wheat straw:wheat brain (2.4:0.8:0.8) substrate (233.92 g/1 kg substrate and 87.73%, respectively). It was determined that mushroom yield, biological efficiency rates and mushroom size decreased when hazelnut husk used alone as a substrate or its ratio in the mixtures increased. However, most of substrates prepared by hazelnut husk were not statistically different from the control substrates for mushroom yield.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
21Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRrMU1EUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9116