Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri
Özet
Börülce fasulye gibi kullanılabilme özelliğine sahip bir bitkidir ve olumsuz ekolojik şartlardan, özellikleçiçeklenme dönemindeki yüksek sıcaklıklardan ve kuraktan fasulyeden daha az etkilenmektedir. Ayrıcabörülcenin zengin vegetatif aksam oluşturabilme yeteneği toprak korumada kullanılmaktadır. Karışık ekimegirebilme ve özellikle çeltik ekili alanlarda münavebede kullanılabilme potansiyeli bu bitkinin bölgemizde deşansının olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle bölge şartlarımız için geliştirip 2010 yılında tescil ettirdiğimizSırma ve Amazon adlı kuru tane amaçlı börülce çeşitlerimizin çiftçilere tanıtılması ve tarımının yaygınlaştırılmasıiçin yetiştirme paketinin hazırlanması gerekmektedir. Bu çalışma, iki çeşidin uygun ekim zamanı ve bitki sıklığınıortaya koymak, bu faktörlerin bitkinin verim ve verim özelliklerine etkisini belirlemek üzere planlanmıştır.Denemeler 2 farklı çevrede (konvansiyonel ve organik), 2 çeşit (Amazon, Sırma), 2 ekim zamanı (erken ve geçekim), 4 farklı sıra arası mesafesi (30, 45, 60, 75 cm) kullanılarak, 3 tekrarlamalı bölünen bölünmüş parsellerdeneme deseninde yürütülmüştür. Varyans analizi çevreler ayrı ayrı olacak şekilde yapılmıştır. Konvansiyoneluygulamanın yapıldığı Atakum'da tane verimine zaman, çeşit, sıra arasının, organik tarımın uygulandığı Bafra'dazaman, sıra arası ve zaman x sıra arası interaksiyonunun etkisi olduğu tespit edilmiştir. Erken ekimde veriminher iki çevrede de daha yüksek olduğu, sıra arası daraldıkça bitkide tane veriminin azaldığı tespit edilmiştir. Cowpea which can be used and consumed as bean is a legume plant. It is affected less than beans inthe unfavorable ecological conditions and particulary the high temperatures and drought during floweringperiod. Otherwise it has got the ability to produce rich vegetative material therefore it is used in soilconservation. Cowpea can be sown in intercropping system and particulary at area which is sown rice it canbe attended crop rotation. These show that cowpea has got a chance to grown in our region. Amazon andSırma varieties were developed for our region conditions and were registered in 2010. The cultivation packageof these varieties and should be prepared for the promotion of agriculture and introduced to farmer. This studywere planned to determine the appropriate sowing time and plant density of two varieties and the effects ofthe seed yield and yield characteristics of these factors. The experiments were established on two enviroment(conventional and organic) split split plot desing with 3 replication at two varieties (Amazon, Sırma), twosowing time (early, late), four row space (30, 45, 60, 75 cm). Analysis of variance was done to separate onthe environments. The effect of sowing time, variety, row spacing on the seed yield in Atakum that was madeconventional agriculture; sowing time, row spacing and timexrow spacing interaction in Bafra that was madeorganic agriculture were significant as statistically. The highest seed yield per plant was obtained from earlysowing time both enviroments. Narrow row spaces effected seed yield per plant negatively.
Kaynak
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü DergisiCilt
25Sayı
Özel sayı-1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpFNE5ESTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/9101