Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBozbay, Canan Kop
dc.contributor.authorAkdağ, Ahmet
dc.contributor.authorAtan, Helin
dc.contributor.authorOcak, Nuh
dc.date.accessioned2020-06-21T10:39:21Z
dc.date.available2020-06-21T10:39:21Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJMU1EZ3dNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/9093
dc.description.abstractBu çalışma, alanin amino asitinin değiştirilmiş edilmiş bir formu olan ?-Alaninin (?A)etlik piliç damızlık yumurtalarına In ovo enjeksiyonunun kuluçka randımanı, civciv çıkışağırlığı, kalite skoru ve yaşama gücü üzerine etkileri değerlendirmek için yapılmıştır. Buamaçla, 32 haftalık yaşta Ross 308 etçi damızlıklardan elde edilen toplam 120 adet döllüyumurta 3 tekerrürlü 4 gruba rastgele dağıtılmıştır. Negatif kontrol (NK) grubundakiyumurtalara herhangi bir işlem yapılmazken, diğer 3 gruptaki yumurtaların amniyotiksıvısına kuluçkanın 18. gününde 1 ml %0,9 tuz (pozitif kontrol, PK), %0,75 (0,75?A)veya %1,5 (1,5?A) ?A solüsyonu 19 mm ve 27 gauge uçlu iğne ile enjekte edilmiştir.Çıkışta, embriyonik gelişmenin değişik dönemlerindeki ölüm oranları, çıkış randımanı,civciv çıkış ağırlığı (CÇA) ve CÇA’nın yumurta ağırlığına oranı (CÇA/YA) gibi bazıçıkış özellikleri ile civciv kalite skoru ve yaşama gücü kaydedilmiştir. 0,75?A grubundakicivcivlerin çıkış ağırlığı ve bu ağılığın yumurta ağırlığına oranı her iki kontrolgrubundakilerden daha yüksek bulunmuştur. Civciv kalitesinin bir göstergesi olarakölçülen yeme başlama süresi de 0,75?A civcivlerinde diğer civcivlerinkinden daha kısaolmuştur. Aksine, NK civcivlerinin hareketlilik puanı, diğer gruptaki civcivlerden dahayüksek bulunmuştur. In ovo ?A, kuluçka randımanı, civciv kalite skoru ve civcivlerin ilkhafta yaşama gücünü etkilememiştir. Bu çalışmanın sonuçları, incelenen kuluçkaparametrelerini ve yeni çıkmış civcivlerin ağırlığını, kalitesini ve yaşama gücünüolumsuz etkilemeksizin %1,5’e kadar in ovo ?A’nin yemlemesini yapılabileceğini ve%0,75 In ovo ?A alan etlik piliç civcivlerinin daha yüksek çıkış özelliklerine sahipolduğunu göstermiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate the effects of In ovo injection of ?-Alanine which isa modified form of the alanine amino acid on hatchability, hatching weight, chick qualityscore and survival in broiler breeder eggs. For this purpose, 120 fertile eggs from Ross308 breeder (32-week-old) were allocated randomly to four groups with 3 replicates.Except the negative control group eggs (non injected; NC), to the amniotic fluid of theeggs in the other 3 groups were injected with 1 ml solutions 0.9% salt (Positive control,PK), 0.75% (0.75?A) or 1.5% (1.5?A) by using 19 mm and 27 gauge needle. Death ratesat the different stages of embryonic development, hatching yield, weights and qualityscores of chicks and mortalities were recorded at hatching day. Hatching weight of thechicks in the 0.75?A group was higher than other two control groups. Accessing feed,determined as an indicator of chick quality, was better in the 0.75?A group. Conversely,mobility score of chicks in the NC group was higher than other groups. Hatching yield,chick quality score and mortalities of the first week were not affected from In ovo ?Ainjection. Results of this study demonstrated that In ovo ?A injection can be used up to1.5% without any deteriorations on weight, quality and mortalities of chicks but 0.75%?A injection induced better hatching characteristics.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleIn Ovo ?-Alanin Solüsyonu Alan Yeni Çıkmış Etlik Piliç Civcivlerinde Kuluçka Randımanı, Bazı Kuluçka Parametreleri, Kalite Skoru ve Yaşama Gücüen_US
dc.title.alternativeHatchability, Some Hatchling Parameters, Quality Score, Survivability in Newly Hatched- Broiler Chicks Receiving a ?-Alanine Solution in Ovoen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue10en_US
dc.identifier.startpage1469en_US
dc.identifier.endpage1473en_US
dc.relation.journalTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster