Changes in nitrate (NO3-N) and macro mineral content of different forage sources affected by increasing nitrogen doses Duygu Algan*, İbrahim Aydın
Abstract
Aşırı nitrojen gübrelemesinden dolayı, kaba yemlerde görülen nitrat toksisitesi, en önemli besinsel konulardan biridir. Bu çalışmanın amacı; mera (Deneme 1), macar fiğ (Vicia pannonica Crantz.) arpa (Hordeum vulgare L.) karışık ekimi (2/1 Deneme 2) ve mısır (Deneme 3) gibi bazı kaba yemlerin NO3-N ve K/(CaMg) oranı üzerine nitrojenin artan oranlarının etkisini ve mısır kaba yeminin NO3-N içeriği üzerine silajlamanın (Deneme 4) etkisini değerlendirmektir. Dördüncü deneme hariç, diğer denemeler 3 tekerrürlü olarak Tesadüf Blokları deneme deseninde yürütülmüştür. Denemelerde nitrojenin artan oranları (0, 50, 100, 150 ve 200 kg ha-1) kurak şartlarda uygulanmıştır. Her bir denemeden elde edilen kaba yemin kuru madde verimi, ham protein ve bazı mineral içerikleri (Ca, P, K, Mg) ile bazı mineraller arasındaki oran (K/(CaMg)) ve NO3-N içeriği belirlenmiştir. Sonuçlar, yemin tipine bağlı olmaksızın, artan nitrojen gübrelemesinin kaba yemin NO3-N içeriğini ve K/(CaMg) oranını toksisite seviyesine yükselttiğini göstermiştir. Nitrate toxicity due to excessive nitrogen (N) fertilization in forage crops is one of the most important nutritional concerns. The aims of this study were to evaluate the effects of increasing rates of N fertilizer on the NO3-N content and K/(CaMg) ratio of some forage crops such as pasture (Experiment 1) (Exp 1), vetch (Vicia pannonica Crantz.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture (2/1, Exp 2) and corn (Zea mays L.) (Exp 3) and the effect of silage on the NO3-N contents of forage corn (Exp 4). These experiments, except for Exp 4 were carried out under dryland field conditions by applying increasing rates of N (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha-1) in a randomized plot with three replicates. Dry matter yield, crude protein and some mineral (calcium (Ca), phosphorus (P), potassium (K) and magnesium (Mg)) contents and ratio amoung some minerals and NO3-N content of forage from each experiments were determined. The results showed that the NO3-N contents and K/(CaMg) ratio of the forages increased up to toxic levels in accordance with increasing rates of N fertilizer independing of type of forage.
Source
Anadolu Tarım Bilimleri DergisiVolume
30Issue
2URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRjM09UWTFOUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/9058