Bazı uyuşur ve uyuşmaz şeftali/erik aşı kombinasyonlarında aşı yerinin anatomik olarak incelenmesi
Özet
Bu çalışmada, bazı uyuştur ve uyuşmaz şeftali/erik aşı kombinasyonlarında aşıdan 1, 4 ve 12 ay sonra aşı yerinin durumu incelenmiştir. Uyuşur kombinasyonlarda kallus, kambiyum oluşumu ve vasküler farklılaşmanın aşıdan sonraki dört ay içerisinde gerçekleştiği görülmüştür. Yine uyuşur kombinasyonlarda aşılamadan bir yıl sonra alınan örneklerde aşı yerinde ve kalemde nişasta birikmediği saptanmıştır. Uyuşmaz kombinasyonlarda ise kallus hücrelerinin önemli bir kısmının farkhlaşmadığı, aşıdan sonraki bir ay içerisinde bazı bölgelerde kambiyumun kısmen oluştuğu, aşıdan sonraki 4 ay içerisinde ise vasküler farklılaşmanın tam olarak meydana gelmediği ve nekrotik tabakaların arttığı gözlenmiştir. Denemede anaç ve kalem arasındaki kallusun genelde anaç kabuğunun kaldırılmasıyla oluşan boşlukta anacın kambiyum ve ksilem dokularından yan ceplerde ve aşı gözünün zarar görmemiş kambiyum ve floem dokusundan gözün hemen altında oluştuğu görülmüştür. In the study, graft unions in some compatible and incompatible peach/plum grafts combinations were anatomically investigated in first, fourth and twelfth months after grafting. It was clear that callus and cambium cells, and vascular differentation occured during the period of the first four month after grafting, and there was no starch accumulation on graft union and scion in a year after grafting in compatible combinations based on the research results. On the other hand, it was observed that most part of the callus did not differentiate and cambium occurred partly in a month after grafting in incompatible combinations. In addition, vascular differentation did not originated completely and necrotic layers increased during the periods of 4 months after grafting. Research results also showed that callus placed between rootstock and scion was formed in side pocket via tissues of cambium and xylem of rootstock and at the bottom of bud via tissues of undamaged cambium and phloem of bud.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
21Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRrMU1UUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9025