Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSarıca, Musa
dc.contributor.authorYamak, Umut Sami
dc.date.accessioned2020-06-21T10:39:06Z
dc.date.available2020-06-21T10:39:06Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBeU1qY3pNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8993
dc.description.abstractDünyada tavuk eti üretimindeki artış son 20 yıl içerisinde süreklilik kazanmış, gelecekte de bu durumun sürmesi beklenmektedir. Ayrıca alternatif üretim sistemleri ve tüketici taleplerindeki değişmelere uygun ürünlerin üretimi konusunda da gelişmeler sürmektedir. Özellikle yarı entansif, ekstansif, serbest gezinmeli (free-range) ve organik üretimden elde edilen ürünlere, tüketiciler daha fazla fiyat ödemeyi kabul etmektedirler. Bu ürünlerin daha doğal, sağlıklı, hayvan refahına uygun üretildiği imajından hareketle bu talep her yıl artmaktadır. Entansif üretimde olduğu gibi bu üretim sistemlerinde de hızlı gelişen etlik piliçlerin kullanımında fizyolojik ve metabolik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yavaş gelişen tavuklar, organik ve serbest gezinmeli yetiştirme sistemlerine daha uygun olup, 80-120 gün arasında 2.2-2.5 kg ağırlığa ulaşırlar. Organlar ve kaslar bir harmoni içinde geliştiklerinden, ani gelişmeden kaynaklanan metabolik ve fizyolojik bozuklukların görülme olasılığı düşer. Bu makalede alternatif yetiştirme (serbest gezinmeli, organik, yarı entansif, ekstansif) sistemlerine uygun yavaş gelişen etlik piliçlerin özellikleri ve dünyadaki üretimi üzerinde durulmuştur.en_US
dc.description.abstractPoultry meat production showed on continuous the increase in last 20 years and it is expected that is continues in the future. Also, improvements continue in the products of alternative production systems and consumer demands. Consumers are willing to pay a higher price for the products of semi-intensive, extensive, free-range and organic production systems. Demand to these products rises every year due to their healthier, natural and animal friendly image. As in intensive production, the use of fast growing broilers in these systems causes physiologic and metabolic problems. Slow growing chickens are more suitable for organic and free-range systems and they reach to 2.2-2.5 kg live weight in 80-120 days, Because, organs and muscles grow in harmony, the possible metabolic and physiologic problems caused by fast growing decreases. This review emphasizes the characteristics of slow growing chickens suitable for alternative production systems (free range, organic, semi-intensive and extensive) and their production in the world.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleYavaş gelişen etlik piliçlerin özellikleri ve geliştirilmesien_US
dc.title.alternativeDeveloping slow growing meat chickens and their propertiesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage61en_US
dc.identifier.endpage67en_US
dc.relation.journalAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster