Farklı ışık ve sıcaklık şartlarının sera biber yetiştiriciliğinde büyüme parametreleri üzerine kantitatif etkilerinin modellenmesi
Özet
Bu çalışma, farklı dönemlerde serada yetiştirilen biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) vejetatif büyümeözellikleri üzerine farklı ışık ve sıcaklık şartlarının kantitatif etkilerinin belirlenmesi amacıylayürütülmüştür. Araştırma, cam ve plastik serada, dört farklı dikim döneminde (Mayıs, Ağustos, Ekim veMart) gölgeli ve gölgesiz şartlarda gerçekleştirilmiştir. Gölgeleme materyali olarak %50 ışık geçirgenliğiolan plastik ağ örtüden yararlanılmıştır. Çalışmada, Çetinel 150 biber çeşidi kullanılmıştır. Işık vesıcaklığın, biber bitkisinde vegetatif büyüme parametreleri olan bitki boyu, bitki gövde çapı, yapraksayısı, toplam bitki vejetatif kuru ağırlığı, yaprak alanı, oransal yaprak ağırlığı, oransal gövde ağırlığı,oransal kök ağırlığı, oransal yaprak alanı, net asimilasyon oranı ve nispi büyüme hızı üzerine olan etkileriayrıntılı olarak incelenmiştir. İncelenen tüm özelliklerden elde edilen verilerin çoklu regresyon analizlerisonucunda matematiksel modeller elde edilmiş ve oluşturulan modeller 3 boyutlu grafikleredönüştürülmüştür. Çalışmada, 14-28 C sıcaklık ve 70-1500 ?mol m -2 s -1 ışık şiddeti sınırlarında incelenenbüyüme parametrelerindeki önemli değişimler, grafiklerden faydalanılarak açıklanmıştır. Çokluregresyon analizi sonucunda gerçek ve tahmin edilen büyüme parametreleri arasında istatistiksel olarakönemli düzeyde bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Büyüme parametreleri için üretilen denklemlerinregresyon katsayıları (R 2 ), 0.72 (oransal gövde ağırlığı) ile 0.94 (yaprak sayısı) arasında değişimgöstermiştir. Biber bitkisinde, bitki boyu ve yaprak alanı artan sıcaklık ve azalan ışıkla beraber eğriselolarak artmıştır. Artan sıcaklık ve artan ışık şartlarında, bitki gövde çapı eğrisel olarak artış göstermiştir.Nispi büyüme hızı (NBH) için optimum sıcaklığın ışık şiddetine bağlı olarak 24-27 C arasında olduğusaptanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ile özellikle kontrollü seralarda biber üretimplanlamasının oluşturulması yönünde ilk adım atılmıştır. This study was carried out to determine the quantitative effects of different light and temperatureconditions on vegetative growth characteristics of pepper plant (Capsicum annuum L.) grown ingreenhouses in different periods. Plants were grown under shaded and unshaded conditions in fourdifferent planting periods (May, August, October and March) in glass and plastic greenhouse. 50%transparent green polyethylene netting cover was used for shading. In the study, Çetinel 150 peppervariety was used. The effects of light and temperature on plant growth parameters (plant height, stemdiameter, leaf number, total plant dry weight, leaf area, root weight ratio, stem weight ratio, leaf weightratio, leaf area ratio, net assimilation rate and relative growth rate) were determined in detail. As a resultof multiple regression analysis of the data obtained from all parameters, mathematical models wereobtained and the models were converted to 3D graphics. The effects of temperature and light on all theparameters examined were explained depending on the light integral (70-1500 ?mol m -2 s -1 ) andtemperature (14-28 C) by using these graphs. As a result of the multi-regression analysis, it was foundthat there was a close relationship between actual and predicted growth parameters. The regressioncoefficients of the newly produced equations for growth parameters for pepper changed between 0.72 (stem weight ratio) and 0.99 (leaf number). The results obtained from the present study shown that theplant height and leaf area were increased curvilinearly with increasing temperature and decreasing lightintensity. With the increasing temperature and light conditions, the stem diameter increased curvilinear.The optimum temperature for the relative growth rate (NBH) was determined to be between 24-27 Cdepending on the light intensity. With the results obtained from this research, the first step was taken to establish pepper production planning especially in controlled greenhouses.
Kaynak
Anadolu Tarım Bilimleri DergisiCilt
34Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.7161/omuanajas.473656https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpFek9Ea3lNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8975