Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzçakmak, Sibel
dc.contributor.authorDervişoğlu, Muhammet
dc.date.accessioned2020-06-21T10:35:47Z
dc.date.available2020-06-21T10:35:47Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFNE5EWTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8784
dc.description.abstractKüf kontaminasyonu önemli kalite problemlerine ve peynir üreticilerine ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Peynirlerden yaygın olarak izole edilen kontamine küf türleri Penicillium commune, P. verrucosum, P. roqueforti, P. palitans, Aspergillus flavus ve Geotrichum candidum olarak belirlenmiştir. Sorbik asit veya bunların tuzları, bozulma etmeni küflerin önlenmesi için peynir yüzeylerine uygulanmaktadır. Bazı sentetik gıda katkılarının kullanımıyla ilgili gıda endüstrisi ve mevzuatı oluşturan kuruluşlar tarafından getirilen kısıtlamalar doğal antimikrobiyel bileflikler üzerine araştırmaların doğmasına neden olmuştur. Bitki ve baharat, gıdaların mikrobiyolojik güvenliğini sağlayan etkili bileşiklere sahiptir. Salvia officinalis (ada çay›), Laurus nobilis (defne), Cinnamomum zeylanicum (tarç›n), Thymus vulgaris (kekik), Cymbopogon citratus (limon otu), Origanum vulgare (keklik otu) esansiyel yalar›, bozulma etmeni küf floras›n› inhibe edebilmiştir. Thymol ve karanfil esansiyel yalar›n›n Çedar peynirinde P. citrinum, Kaflar peynirinde A. flavus; zeytin yaprağı ekstraklarının, Tulum peynirinde A. niger, P. citrinum ve P. roqueforti, beyaz peynirde Mucor rocemosus’un gelişimini inhibe edebildiği bildirilmiştir.en_US
dc.description.abstractMould contamination causes significant quality problems and economical consequences for the cheese producers. The contaminated fungi strains isolated from cheeses have been commonly determined as Penicillium commune, P. verrucosum, P. roqueforti, P. palitans, Aspergillus flavus and Geotrichum candidum. Sorbic acid or its salts are applied on surface of cheeses for inhibiting spoilage moulds. Restrictions imposed by the food industry and regulatory agencies on the use of some synthetic food additives have led to search for natural antimicrobial compounds. Herbs and spices have effective compounds to ensure microbiological safety of foods. Salvia officinalis (sage), Laurus nobilis (laurel), Cinnamomum zeylanicum (cinnamon), Thymus vulgaris (thyme), Cymbopogon citratus (lemon grass), Origanum vulgare (oregano) essential oils (Eos) could inhibit the spoilage mould flora in cheeses. It has been reported that Eos of thymol and clove inhibit the growth of P. citrinum in Cheddar cheese and A. flavus in Kashar cheese; olive leaf extracts inhibit the growth of A. niger, P. citrinum, P. roqueforti in Tulum cheese and Mucor racemosus in White cheese.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titlePeynirlere Kontamine Olan Küflerin Bazı Esansiyel Yağlar ile İnhibisyonuen_US
dc.title.alternativeThe Inhıbıtıon of Contamınated Molds By Some Essentıal Oıls in Cheesesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume36en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage177en_US
dc.identifier.endpage184en_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster