Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGündüz, Orhan
dc.contributor.authorEsengün, Kemal
dc.date.accessioned2020-06-21T10:34:50Z
dc.date.available2020-06-21T10:34:50Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1309-9132
dc.identifier.issn2147-7833
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFNE1UYzBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/8509
dc.description.abstractBu araştırmada, Samsun ilinde yaşayan 150 aileden anketlerle elde edilen veriler kullanılarak bitkisel yağ tüketiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aileler harcanabilir gelirlerine göre 5 gruba ayrılarak analizler yapılmıştır. İncelenen aileler ortalama 4 kişiden oluşmakta ve 1600TL/ay gelire sahiptir. Aileler, gelirlerinin yaklaşık %20’sini gıda harcamalarında kullanmaktadırlar. En düşük gelir grubunda yer alan aileler toplam gelirin %8’ini almakta iken, en yüksek gelir grubundakiler %38’ini almaktadırlar. Araştırma alanı için Gini katsayısı 0.29 olarak hesaplanmıştır. İncelenen ailelerde yıllık kişi başına bitkisel yağ tüketimi 18 kg’dır. Bu ailelerde en fazla ayçiçeği olmak üzere zeytinyağı ve mısır yağı tüketilmektedir. Tüketim tercihlerinde ürünün sağlıklı olması yanında fiyatı da önemli rol oynamaktadır. Aileler, ayçiçeği yağını çoğunlukla yemek yapmak için kullanırken, zeytinyağını salata yapmak için kullanmaktadır.en_US
dc.description.abstractIn the study was aimed to evaluate of vegetable oil consumption of 150 households in the Samsun province by using household food consumption survey data. The households were evaluated into the 5 groups compared with the income levels. Research results showed that the average households consisted of 4 individuals and average household income was 1600 TL month-1. Research results also showed that the households spend 20% of their total income on food. The households in the lowest income group had 8% of total income, while the households in the higher income group had 38%. Gini coefficient was estimated to be 0.29 for surveyed households. Annually vegetable oil consumption per capita was 18 kg in the sample households. The households‘ majority consumed the sunflower oil, olive oil and maize oil. Healthy and price of vegetable oil were important factors on the consumption choice for the households. Sunflower oil was used for cooking in the households, while olive oil was used for salad makeen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİktisaten_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.titleAilelerin bitkisel yağ tüketimleri üzerine bir araştırma: Samsun ili örneğien_US
dc.title.alternativeA research on the vegetable oil consumption of households: a case of Samsun provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue19en_US
dc.identifier.startpage67en_US
dc.identifier.endpage72en_US
dc.relation.journalKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster