• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Multimedya bilgilendirmenin manyetik rezonans görüntüleme yapılan hastaların anksiyete düzeylerine etkisi

Date

2017

Author

Acay, Mehtap Beker
Bakı, Elif Doğan
Ünlü, Ebru
Coskun, Kerem Senol
Katirag, Ahmet
Batun, Gözde
Ökmen, Zafer

Metadata

Show full item record

Abstract

Amaç:Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tıbbın tüm alanlarında hızla gelişen önemli bir tanı aracı olmuştur. Fakat son çalışmalarda MRG uygulanan hastaların %37’sinde şiddetli anksiyete ve korku oluşumu raporlanmıştır. Çalışmamızda hastalara video bilgilendirme yaparak anksiyete düzeylerini azaltmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Aralık 2015 ve Şubat 2016 tarihleri arasında 1.5 Tesla MRG cihazı kullanarak yaptığımız çalışmamıza klinisyen tarafından MRG için yönlendirilen 100 hasta dahil edildi. Hastalar video bilgilendirme grubu (müdahale grubu, n50) ve kontrol grubu (n50) olmak üzere ikiye ayrıldı. Tüm hastaların anksiyete düzeyleri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ve Görsel analog skalası (GAS) uygulanarak belirlendi. Daha önce hazırlanmış olan 3 dakikalık video, müdahale grubundaki hastalara MRG öncesinde izletildi. Video sonrası bu gruba STAI-S ve GAS tekrar uygulandı. MRG sonrası ise tüm hastalara belirlediğimiz 7 sorudan oluşan anket uygulandı ve verdikleri cevaplar kaydedildi. Bulgular: Yaptığımız araştırma sonunda video bilgilendirme yapılan hastalarla video bilgilendirme yapılmayan hastalar arasında MRG öncesi anksiyete değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Video bilgilendirme sonrasında ise bu hastaların GAS ve STAI-S skorlarında anlamlı bir azalma görüldü (p0.002). MRG sonrası yapılan ankette; müdahale grubundaki hastaların kontrol grubuna göre MR süresi ile ilgili endişelerinin anlamlı bir şekilde daha az olduğu (p0.016) ve beklediklerinden daha iyi geçtiği görüldü (p0.022). Sonuç: Maliyet kaybına yol açmayan ve zararsız olan bu uygulamanın hasta anksiyetesini düşürmede başarılı olduğu gösterildi.
 
Purpose: Magnetic resonance imaging (MRI) has been the most important and rapidly developing diagnostic tool in all spheres of medicine. However studies recently reported that severe anxiety and fear occurs in 37% of patients who underwent MRI. In our study, we aimed to reduce patient anxiety by video information. Materials and methods: Between December 2015 and February 2016 using a 1.5 Tesla MRI machine, 100 patients were enrolled in the study. Patients were divided into two groups; video information group (n 50) and control group (n 50). Anxiety levels of the patients were determined by applying State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and Visual Analogue Scale (VAS). A three-minute video, which was prepared earlier, was watched by the patients in video information group before MRI. After video information, STAI-S and VAS were applied again. Subsequent to MRI, all patients were given a questionnaire consisting of seven questions and their responses were recorded. Results: Our research demonstrated no significant difference in anxiety scores of both groups before MRI. In the video information group there was a significant reduction in VAS and STAI-S scores (p 0.002) after video information. According to the survey after MRI; in the video information group, concerns about MRI duration was significantly lower (p 0.016) than the patients in the control group and that procedure was better than they expected before (p 0.022).Conclusion: This inexpensive and harmless method was successful in reducing patient anxiety in MRI applications.
 

Source

Pamukkale Tıp Dergisi

Volume

10

Issue

1

URI

https://doi.org/10.5505/ptd.2017.91259
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnME9EQTJOZz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8479

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.