• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dişeti dokusu sıvı dinamiği

Tarih

2006

Yazar

Sakallıoğlu, Elif Eser

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Dişeti dokusu, sulkuler seviyede bir seri membran tarafından ayrılmış bölümlerden oluşan kompleks bir sisteme sahiptir. Bu bölümler, kapiller endotelyıım ve sulkuler çok katlı yassı epitel ile birlikte, bu dokulara ait bazal membran ile bölünürler. Sulkuler epitel seviyesinde diffüziv etkenler dişeti interstisyumun-dan sulkusa doğru proteinleri hareket ettirirken konvektif etkenler tersi yönde hareket ettirir. Bu nedenle fizyolojik şartlarda bile plazma proteinleri için sulkıts içine sızıntı yolu vardır. Bu proteinler daha sonra dişeti inter stisiyumu içine, konvektif hareket veya tükürükle yıkanma yoluyla geri absorbe olurlar. Gingivitis, sulkusta sıvı üretimini arttırıcı bir unsurdur. Dişeti oluğu sıvısı oluşumu, dişeti interstisyel boşluğundan sulkusa, sıvıfnUrasyonu sağlayan Starling basınç farkını düşürmektedir. Bölgenin sıvı dinamiğinde rol oynayan mekanizmalar ve bu mekanizmaların değişken şartları ve mekanizmanın nasıl değiştiği halen araştırılması gereken birçok soruyu içinde barındırmaktadır.
 
Gingival tissue, at sulcular level, represents a complex system of compartments separated by a series of membranes. These compartments are divided by the capillary endothelium and the sulcular stratified epithelium together with their corresponding basement membranes. At the level of sulcular epithelium, the diffusive component drives proteins from the gingival interstitium to the sulcus, while the convective component has an opposite direction. Therefore, even in physiological conditions, there is a way for plasma proteins to leak into the sulcus. These proteins could then be reabsorbed back into the gingival interstitium via the convective flow or the washing way of saliva. Gingivitis leads to a marked increase in sulcular fluid production. Formation of gingival crevicular fluid decrease the Starling pressure gradient that make fluid filtration from gingival interstitium to sulcular space. The mechanisms affecting the fluid dynamics of the region, the changeable conditions of these machanisms and how they change are stil have many questions need to be investigated.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniv. Diş Hekimliği Derg.

Cilt

7

Sayı

3

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/T0RVMk1ERXg=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8429

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.