Değişik hasat zamanlarının fındıkta bazı meyve özellikleri üzerine etkisi
Özet
Bu araştırmada, değişik hasat zamanlarının Tombul, Palaz, Sivri, Kalmkara, Yerlifmdık ve Hanımfındığı fındık çeşitlerinde meyve kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Değişik hasat zamanlarının, meyve kalite özellikleri üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etkisi olmuştur. Genellikle hasat zamanının ilerlemesine paralel olarak, meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı, dolgun içli meyve oranı ve beyazlaşma oranı artmış, buruşuk içli meyve oranı ise azalmıştır. Hanımfındığı ve Yerlifmdık çeşitlerinde, hasat zamanı ilerledikçe çürük içli meyve oranında artış olmuştur. In this research, the effect of different harvest times on the nut quality of hazelnut cultivars; Tombul, Palaz, Sivri, Kalmkara, Yerlifmdık and Hanımfındığı, was investigated. Different harvest times had a statistically significant effect on the nut quality characteristics. Generally, nut weight, kernel weight, kernel percent, good kernel percent and pellicle removal percent have increased with the harvest time. But shrivelled kernel percent have decreased. As the harvest time was delayed, there has been an increase on the moldy kernel percent in Hanımfındığı and Yerlifmdık.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
15Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd016SXk=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8420