Yavşan otu (Veronica hederifolia L.)'nun bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
Özet
1993-1996 yılları arasında Samsun'da yürütülen bu çalışmada, Veronica hederifolia L.'nın çimlenme biyolojisi, çıkış özellikleri, fenolojisi ve buğday ile arasındaki rekabet yeteneği gibi bazı biyolojik özellikleri araştırılmıştır. Veronica hederifolia L.'nın çimlenme sıcaklıklarını saptamak amacıyla yapılan çimlendirme denemeleri sonucunda optimum çimlenme sıcaklığı 5 C, minimum çimlenme sıcaklığı 2 C ve maksimum çimlenme sıcaklığı da 20 C olarak bulunmuştur. Bu türün tohumlarındaki dormansiyi kırmak amacıyla uygulanan ICNO3 'ün % 0.2'lik ve GA3'ün 50, 100 ve 200 ppm dozları çimlenmeyi arttırmış. 2,4-D'nin 10, 1 ve 0.1g/lt dozları ise çimlenmeyi önlemiştir. Optimum çıkış derinliği 2 ve 5 cm olarak bulunmuştur. Veronica hederifolia L. Samsun koşullarında Ekim ayının sonunda çıkmaya başlamakta, Ocak ayında çiçeklenmekte ve Haziran ayında da tohum vermektedir. Sera ve açık alan koşullarında Veronica hederifolia L.'nın yoğunluğunun artmasıyla beraber bitki boyunda, verimde ve toprak üstü ve toprak altı aksamlarında bir azalma olmasına rağmen ele alınan yoğunluklar arasında istatistiki açıdan bir fark bulunamamıştır. The germination biology, emergence properties, phenology and competition with winter wheat of Veronica hederifolia L. were studied during 1993-1996 in Samsun. In this species minimum, optimum and maximum germination temperatures were found as 2 °C, 5 °C and 20 °C respectively. In the dormancy breaking trials, 50 ppm, 100 ppm and 200 ppm doses of GA3 and 0.2 % dose of KN0.3 were increased germination while, 10, 1 and 0.1 g/lt. doses of 2,4-D were inhibited. Optimum emergence depths were determined as 2 and 5 cm. Under ecological conditions in Samsun, emergence begins at the end of October, flowering occurs in January and seeds are formed in June. Under field and greenhouse conditions, population densities of Veronica hederifolia L. taken into account caused reductions on plant height, yield and, above ground and under ground biomass of wheat but it was not found statistically significant.
Kaynak
Türkiye Herboloji Derg.Cilt
1Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRFMk5qVTE=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8360