• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Formaldehit ile muamele edilmiş bazı protein kaynaklarının korunmuş protein değerlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma

Tarih

1998

Yazar

Sarıçiçek, B. Zehra

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışma, bazı protein kaynaklarının (Soya Küspesi SK, Fındık Küspesi FK, Ayçiçeği Tohumu Küspesi ATK, Tam Yağlı Soya TYS ve Pamuk Tohumu Küspesi PTK) ve bunların formaldehit ile muamele edilmesinin korunmuş protein değerleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. FK, SK, ATK, TYS ve PTK ile formaldehit ile muamele edilmiş FK, SK, ATK, TYS ve PTK'nin k0.05'de effektif kuru madde parçalanabilirliği sırasıyla; %66.05, 67.35,56.60, 53.25, 56.50; %39.20, 45.90, 37.25, 40.35, ve 40.90, aynı yemlerin effektif organik madde parçalanabilirliği kontrol ve muamele grupları için aynı sırayla; %66.80, 69.45, 56.30, 54.00, 58.55; 40.35, 43.80, 36.85, 40.40 ve 41.00, effektif protein parçalanabilirliği yine k0.05'de aynı sırayla; %66.70, 65.80, 68.20, 49.05, 65.40, formaldehit ile muamele edilmiş yemlerde ise %31.50, 36.40, 33.95, 34.35 ve 34.35 olarak saptanmıştır. Protein yemleri arasında parçalanabilirlik ve parçalanabilirlik parametreleri (b ve ab) arasında istatistiki önemli (P0.01) farklılıklar olduğu saptanmıştır. Protein kaynaklarının formaldehit ile muamele edilmesi yemlerin rumende parçalanabilirliğini önemli (PO.01) derecede düşürmüştür. Sellüloz ve yağ içeriği yüksek olan yemlerin parçalanabilirlik değerlerinin daha düşük olduğu, rumen parçalanabilirliğini düşürmek için formaldehit muamelesinin iyi sonuç verdiği söylenebilir.
 
This research was carried out to determine the effect of formaldehyde treatment on in-situ and effective dry matter degradabilitties (DMD), organic matter degradabilities (OMD) and crude protein degradabilities.(COD) of soybean meal (SBM), hazelnut kernel oil meal (HKOM), sunflower oil meal (SM) and cotton seed meal (CSM). Effective dry matter degradabilities of untreated HKOM, SBM, SM, FFS and CSM and of those treated with formaldehyde were found as (k0.05) 66.05,67.35, 56.60, 53.25, 56.50 % and 39.20, 45.90, 37.25, 40.35 and 40.90 %, respectively. Effective organic matter degradabilities for the same feeds as 66.80, 69.45, 56.30, 54.00, and 58.55 %; 40.35, 43.80, 36.85, 40.40 and 41.00 %, respectively. Effective protein degradabilities (k0.05) were found as 66.70, 65.80, 68.20, 49.05 and 65.40 %; 31.50, 36.40, 33.95, 34.35 and 34.35 % for untreated HKOM, SBM, SM, Full-Fat Soya bean (FFS) and for formaldehyde treated HKOM, SBM, SM and FFS, respectively. The differences among protein feeds in terms of degradabilities and degradability parameters (b and ab) were found significant (P<0.01). Formaldehyde treatment decreased the rumen degradabilities of protein sources (P<0.01). The degradabilities of feeds high in fiber and fat were found lower than the other feeds. And also it was concluded that formaldehyde treatment was a useful method in order to decrease the rumen degradabilities and to increase digestibilities of the feeds.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

13

Sayı

3

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRFNE9ERXg=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8290

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.