• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı zamanlarda hasat edilen fiğ silajlarının kalitesinin belirlenmesi üzerinde bir çalışma

Tarih

1999

Yazar

Sarıçiçek, B. Zehra
Garipoğlu, Ali V.
Uzun, Ferat

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışma, farklı zamanlarda hasat edilen fiğ çeşitlerinin silaj kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede Tüylü fiğ 1437, Tüylü fiğ 642-2, Ladik Macar ve Macar 729-4 çeşitleri kullanılmış ve hasat zamanı olarak çiçeklerime dönemi ile meyve bağlama dönemleri esas alınmıştır. Katkı maddesi olarak % 4 melas kullanılmıştır. Fiğ türleri ve hasat zamanları dikkate alındığında ham sellüloz hariç, diğer besin maddeleri içerikleri arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Tüylü fiğ çeşitleri, Macar fiğ çeşitlerine kıyasla daha iyi bir değer göstermiştir. Hasat zamanı ilerledikçe besin maddeleri içeriğinde azalma olmuştur. Silo yemlerinde ise yine Tüylü fiğ çeşitleri Macar fiğ çeşitlerine kıyasla ham protein bakımından önemli farklılık göstermiş, hasat zamanları dikkate alındığında ham sellüloz hariç tüm besin maddeleri içerikleri bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Koku, renk ve strüktûr bakımından silaj niteliği belirlenmesinde çiçeklenme dönemi ile meyve bağlama dönemi İyi" silaj niteliği sınıfına dahil olurken, kuru madde ve pH değerleri birlikte dikkate alındığında hesaplanan Flieg puanına göre tüm çeşitlerde çiçeklenme dönemi "iyi" nitelik sınıfında, meyve bağlama dönemi ise "pekiyi" nitelik sınıfında değerlendirilmiştir. Protein içeriği yüksek ve silolanması güç olan yemlere melas ilavesi silajın niteliğini yükseltmiştir.
 
This study was conducted to determine the silage quality of some vetch varieties Harvested at different growing stages. in this study Vicia villosa-1437, Vicia villosa-642-2, Vicia pannonica-Ladik and Vicia pannonica-729-4 varieties were used and plants were harvested at early bloom and pod filling stages. Molasses (4%) was used as silage additive for all those varieties. There were significant differences in terms of crude nutrients contents of examples except crude fiber amongst the varieties and also between the harvest stage. Hairy vetch varieties had better values compared to Hungarian Vetch varieties. As the harvest stage progressed the nutritive values were decreased at all varieties. In silages, hair vetch varieties crude protein contents were significantly different than Hungarian vetch varieties. There were significant differences in terms of crude nutrients except crude fiber between harvest stages. When the silages were evaluated in terms of odour, colour and structure early bloom and pod filling stages were considered as "good". According to the Flieg score system early bloom and but stages were considered as "good" and "very good", respectively. It was also determined that the molasses supplementation to feed materials which are rich in protein and ensilaged hardly causes the silages nutritive values to increase.
 

Kaynak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Cilt

14

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXprek16VTE=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8242

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.