Merzifon' da yetiştirilen bazı yöresel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Özet
Bu araştırmada, Amasya İli Merzifon ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Dişi mercan, Erkek Mercan, Abalıkoca, Horoz yüreği, Merzifon karası, Amasyalık, Kırmızı üzüm ve Kazova üzüm çeşitlerinin ampelografık özellikleri OIV ve IBPGR tarafından oluşturulan normlara göre belirlenmiştir. Yetiştiriciliği yapılan Horoz yüreği ve Merzifon karası siyah, Kırmızı üzüm pembe, Dişi mercan, Erkek Mercan, Abahkoca, Amasyalık ve Kazova beyaz üzüm çeşitleridir. Tanımlaması yapılan tüm üzüm çeşitleri yörede sofralık ve sıralık olarak (pekmez yapımında) değerlendirilmektedir. In this study, the Ampelographic characters of the Dişi mercan, Erkek mercan, Abahkoca, Horoz yüreği, Merzifon karası, Amasyalık, Kırmızı üzüm and Kazova grape cultivars grown in Merzifon district of Amasya Province were determined according to the norms suggested OIV and IBPGR. Of the grown varieties, Horoz yüreği and Mezifon karası are black, Kırmızı üzüm is pink, and Dişi mercan, Erkek mercan, Abahkoca, Amasyalık and Kazova are white varieties. All of the grape varieties described are used as table grape and wine grape (for pekmez making).
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
19Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpZd01BPT0=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8181