Kök kanalı dolgu materyallerinin antimikrobiyal etkileri
Özet
Çalışmamızda, klinik ve radyolojik muayeneleri sonucu pulpal ve periapikal doku hastalık tanısı konulmuş 53 hastanın enfekte kök kanallarından izole edilen mikroorganizmalar üzerine; Kalsin, Sealapex, N2 normal, Diaket ve iyodoform patı olmak üzere beş adet kök kanalı dolgu maddesinin antimikrobiyal etkileri incelendi. Enfekte kök kanallarından alınan kültürler, aerob mikroorganizmalar için önce beyin kalp infüzyonlu buyyona ekildi, 37 C de 24 saat inkube edildi.Sonra kanlı ağar ve EMB besiyerine geçirilip, tekrar inkube edildi. Anaerob mikroorganizmalar için içerisinde pişmiş sığır kalbi kıyması bulunan anaerob buyyondan yararlanıldı. İnkubasyon sonrası Brucella ağar ve EMB besiyerine geçildi, daha sonra jar ve oksijensiz ortamda 37 C de 48 saat tekrar inkube edildi. Üreme sonrası aerob ve anaerob mikroorganizmalarda gram boya ve lam aglutinasyonları ile cins tayini yapıldı, antibiyogramlar hazırlandı. Kültürlerden üreyen mikroorganizmler üzerine kök kanalı dolgu materyallerinin antimikrobiyal etkisi disk diffüzyon yöntemiyle araştırıldı. Disk çukuru kenarından itibaren ortaya çıkan zon çaplarının antimikrobiyal etki ile ilişkisi skorlarla değerlendirildi. Verilerin Varyans analizi ile yapılan testleri sonucunda dolgu maddeleri arasında antimikrobiyal etki açısından önemli bir farklılığın olduğu (P0.01), Duncan testine göre en etkili maddenin N2 normal, en az etkili materyalin ise İyodoform patı olduğu gözlendi (P0,01). In this study, microorganisms were isolated from infected root canals of 53 patients, diagnosed as pulpal and periapical disease, and on these microorganisms,the antimicrobial effects of five root canal filling materials (Kalsin, Sealapex, N2 normal, Diaket and lodoform) were investigated. The samples obtained from infected root canals were cultivated in brain heart infusion broth for aerob microorganisms at first, incubated at 37 °C for 24 hours and then incubated in blood agar and EMB media. For anaerob microorganisms broth with cooked cow heart ground meat was used. After incubation, Brucella agar and EMB media were used and then Jar and in anaerob condition, again incubated at 37 °C for 48 hours. After bacterial growth type determination was made for both groups of microorganisms by using Gram's stain and aglutinations and antibiogram was prepared. The antimicrobial effect of root canal filling on the microorganisms grew from the cultures was investigated by using disc-diffusion method. From the margin of the disc hole, the relationship between the diameters of zones and antimicrobial effect was assesed by scores. By using analysis of variance tests. There was statistically significant difference between filling materials (P<0,01) and according to Duncan's test N2 normal was the most efficient material and lodoform paste was the less efficient (P<0,01).
Kaynak
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi (.Acta Odontologica Turcica)Cilt
20Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBMk9UUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8139