Süt ineklerinde rasyon enerji ve protein düzeylerinin ovaryum ve uterus fizyolojisi üzerine etkileri
Özet
Özet: Son yıllarda süt ineklerinde genetik potansiyelin artırılmasıyla yüksek süt veriminin sağlanması yanında fertilite- de sorunlar gözlenmektedir. Süt ineklerinde fertiliteyi etkileyen en önemli faktörlerden birisi beslemedir. Süt ineklerinde enerji dengesi rasyonla alınan enerji ile yaşama payı, gebelik ve laktasyon için harcanan enerji arasındaki fark olarak ta- nımlanır. Süt ineklerinde yaşama payı ve gebelik için enerji gereksinimleri, süt verimi için enerji gereksinimine göre çok daha düşüktür. Bu nedenle enerji tüketimi ve süt verimi enerji dengesini belirleyen önemli iki parametredir. Prepartum dönemde, kuru madde tüketiminde dolayısıyla enerji ve protein alımında önemli düzeyde azalma meydana gelmektedir. Süt işletmelerinde enerji ve protein tüketiminin düşmesi, rasyondaki besin maddelerindeki yetersizlik, dengesizlik ya da ihtiyacın üzerinde enerji ve protein tüketimi fertiliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu derlemede süt ineklerinin rasyon- larında bulunan protein ve enerji miktarlarının ovaryum ve uterus fizyolojisini etkilerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Abstract: Recently, there were some problems in fertility in dairy cows in spite of improving of the genetic potential of dairy cows for high milk yield. Nutrition is one of the important factors affecting fertility in dairy cows. Energy bal- ance in dairy cows is defined as the difference between dietary energy intake and energy used for maintance, pregnancy or lactation. Energy requirement of dairy cows for maintance and pregnancy is much lower than that of required for milk yield. Therefore, energy intake and milk yield are important parameters for energy balance. In prepartum period, a significant reduction occurs in dry matter intake and this causes a significant decline in energy and protein intake. A decrease in energy and protein intake, dietary nutrient deficiency or imbalance and the higher energy or protein con- sumption than that required negatively effect on fertility in dairy farms. The aim of this review is to mention effects of dietary energy and protein levels on ovarium and uterus physiology in dairy cows.
Kaynak
Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü DergisiCilt
55Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnMk9UazVPUT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/8055