Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri
Özet
Elazığ ili Merkez ilçedeki kırmızı et tüketim alışkanlığını ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşlerini belirlemek amacıyla 2010 yılı Mart ayında 463 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %58.4’ünün öncelikli olarak kırmızı eti tercih ettiği ve en çok tercih edilen kırmızı et türünün de sırasıyla “sığır” (%55.3), “koyun” (%15.3), “keçi” (%11.7) olduğu görülmüştür. Kırmızı etin tüketim şekli olarak %40.8 “ızgara-kızartma”, %40.8 “sebzeli”, %8.6 “haşlama” ve %9.7 oranında ise “diğer” tercihi ortaya konulmuştur. Kırmızı et tüketen ailelerin %44.3’ünün “ayda 4 kg’dan az” kırmızı et tükettikleri tespit edilmiştir. Tüketilen kırmızı eti “lezzetli” bulanların oranı %49.2 olmuştur. Kırmızı etin satın alındığı yer olarak %66.6’lık oranla “kasap” ilk sırada yer almıştır. Ayrıca tüketicilerden satın aldıkları kırmızı eti güvenilir bulanların oranı %78.8 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların, %46.0’ı, çiftlik hayvanları içerisinde, en fazla refah sorunu yaşayan hayvanların “besi sığırları” olduğunu bildirmişlerdir. Çiftlik hayvanlarının refahı açısından en fazla endişe duyulan konuların başında “sağlık hizmetleri” (%25.0) gelirken; hayvanların maruz kaldıkları refah problemlerinin başında ise “veteriner hekimliği hizmetlerinin yoksunluğu” parametresi (%18.0) olduğu belirlenmiştir. Bu parametrelere paralel olarak, katılımcıların %22.0’si, çiftlik hayvanlarının yaşamlarında düzeltilmesi gereken öncelikli durumun “hastalıklar” olduğunu beyan etmiştir. The current survey was undertaken to determine the consumer behavior in red meat consumption in central district of Elazığ and to elaborate consumers‘ opinion on animal welfare. The survey was carried out in March 2010 with a total of 463 consumers. Results showed that 58.4% of the consumers preferred red meat over other meats. The species preferred ranked from the most to the least as “beef“ (55.3%), “sheep“ (15.3%), and “goat“ (11.7%). As for the preparation of red meat for consumption, 40.8% of the consumers preferred “barbecuing-frying“, 40.8% were “preparing with vegetable“, 8.6% were “boiling“, and 9.7% were “others“. 44.3% of the families preferring red meat was consuming “less than 4.0 kg meat/month“ 49.2% of the families found the meat they consume palatable. “The butchers“ ranked first with 66.6% as the preferred place of purchase of meat. In addition, 78.8% of the consumers found the red meat they consumed as trustable. 46.0% of the consumers joined the survey thought that “beef cattle“ were the animals facing welfare problem most. The primary problem for livestock concerned by the consumers was “health services“ (25.0%) while the primary welfare problem that the animals were exposed to was “the lack of veterinary service and care“ (18.0%). Parallel to these parameters, 22.0% of the consumers thought that the major problem that needs to be improved for in the life of animals were “animal diseases“.
Kaynak
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi DergisiCilt
17Sayı
4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFMk5qVTNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.12712/8039