• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun ilinde sofralık incir seleksiyonu üzerine bir araştırma

Date

2001

Author

Aksu, Nilüfer
Özcan, Muharrem

Metadata

Show full item record

Abstract

Karadeniz Bölgesi'nde geniş bir varyasyon gösteren incirin, yoğun olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı illerden birisi olan Samsun'da yapılan bu seleksiyon çalışması 1999-2000 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada belirlenen 29 tipte fenolojik gözlemler ve pomolojik analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda tiplerdeki I. doğuşların mart sonu ile mayıs başı arasında, ü. doğuşların ise genel olarak haziran ayı içinde gerçekleştiği saptanmıştır. Tiplerin ortalama meyve ağırlıkları ortalamasının 5.1.21 g arasında olduğu, kabuk.kalmlıklarmın2.56 ile 3.24 mm arasında değiştiği tespit edilmiştir. En yüksek suda çözünebilir kuru madde içeriği (SÇKM) %26.33 ile 55 TK 30 nolu tipte, en yüksek sitrik asit ise %0.30 ile 55 19 TK 31 nolu tipte bulunmuştur. Tipler meyve şekilleri bakımından uzun-oval, küresel ve basık olarak, boyun özelliği bakımından ise boyunlu ve boyunsuz meyve olarak gruplandırılmıştır. Meyve kabuğu rengi bakımından da san-yeşil ve mor renkli meyveler olarak sınıflandırılmıştır.
 
This fig selection breeding study conducted at Samsun where fig grown heavily and showed wide variation into the Black Sea Region, during 1999-2000. The phenological observations and pomological analyses were done for the selected 29 fig types. It was determined that the first and second fruit bearings were happened during the end of march and beginning of may and June, respectively. It was determined that the fruit weight of the fig types differed between 50-55 g, and the thickness of peel differed between 2.56-3.24 mm, in generally. The 55 TK 30 fig types gave the highest TSS (26.33%) while the highest citric acid rate (0.30%), 55 TK 31 fig types gave the fruits of fig types were grupped an long-oval, spherical and fattened as fruit shapes, and having a neck and neckles. The colour of fruit peel was grouped an yellow-green and purple.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

16

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjMU5ETXo=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7999

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.