Fidanlık koşullarında aşılı asma fidanı üretiminde aşı tipi ve zamanlarının fidan kalitesi üzerine etkileri
Özet
1992-1994 yılları arasında yürütülen bu çalışmada Alphonse Lavallee, Çavuş; Cardinal ve Hafızali üzüm çeşitleri 15 Ağustos, 15 Eylül, 15 Ekim ve 15 Kasım tarihlerinde omega ve yongalı-göz aşı tipleriyle Vitis Berlandieri x Vitis riparia Kober 5BB ile S04 anaçları üzerine fidanlık şartlarında aşılanmıştır. İlkbahar öncesi köklendirme parsellerine dikilen anaçlık çelikler köklenip sürgün oluşturduktan sonra aşılanmışlardır. Aşı tipi ve aşılama zamanlarının asma fidanlarının kalitesi üzerine etkilerini saptamak amacıyla aşılı asma fidanlarında sürgün uzunluğu, sürgün gelişme düzeyi ile fidan başına isabet eden kök sayısı ve yaş kök ağırlığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, fidanların kalitesi üzüm çeşitlerine göre farklılık göstermiş ve bu farklılık üzerine aşı tipi, aşılama zamanı ile anaçların etkili olduğu saptanmıştır. Fidanlardaki sürgün uzunluğu 262.00 cm (Hafizali/S04-Yongalı göz-15 Eylül) ile 184.33 cm (Çavuş/S04-Yongalı göz-15 Eylül) arasında değişmiş, sürgün gelişme düzeyi, fidan başına düşen kök sayısı ile yaş kök ağırlığı bakımından en yüksek sonuçlar 15 Eylül'de yapılan yongalı-göz aşılarından elde edilmiştir. El ile çalışan makineyle fidanlık şartlarında yapılan omega aşısının ise fidan kalitesi üzerine olumsuz etki yaptığı tespit edilmiştir. In this study, carried out during 1992-1994, Aphonse Lavallee, Cardinal, çavuş and Hafızali grape CVs were grafted on the Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5BB and S04 rootstocks by omega and chip-budding grafting types under nursery conditions. The rootstock cuttings were planted into nursery plots in spring time and they were grafted on the August, 15; September, 15; October, 15 and November, 15; after the cuttings were fully rooted and had well-developed shoots. The shoot length and growth rate, number of roots and fresh root weight per vinegraft determined to the aim of establishing the effects of grafting time and types on the vinegraft quality. As a result, the vinegraft quality differed to the grape cultivars and it affected by the grafting time and types. The shoot length of the vinegraft was between 262.00 cm (Hafızali/S04-Chip budding- September, 15) and 184.33 cm (çavuş/S04-Chip budding-September, 15). The Chip-budding grafts made on the September, 15 gave the highest shoot growth rate, fresh root weight and root number per plant. It was also determined that the September, 15 grafts increased the vinegraft quality. But omega graft made by hand operated grafting unit and can be use under nursery condition decreased the quality of the vinegraft.
Kaynak
Turkish Journal of Agriculture and ForestryCilt
23Sayı
supp1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVeU1qVTE=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7987