Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÜnlükara, A.
dc.contributor.authorCemek, Bilal
dc.contributor.authorKesmez, Duygu
dc.contributor.authorÖztürk, Ahmet
dc.date.accessioned2020-06-21T10:30:23Z
dc.date.available2020-06-21T10:30:23Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFME5qWTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7959
dc.description.abstractBu çalısmada Tokat ilinde, sera kosullarında, 6 farklı tuzluluk düzeyindeki sulama sularının havuçta verim, kalite, vejatatif gelisme, su tüketimi ve mineral madde alımı arastırılmıstır. Çalısma tesadüf bloklarında 5 tekerrürlü olarak toplam 30 saksıda yürütülmüstür. Tuzlu sulama suları CaCI _ 2, MgSO _ 4 ve NaCl tuzlarının sehir sebeke suyuna karıstırılmasıyla elde edilmistir. Sehir sebeke suyu (ECi 0.75 dS.m {-1}) aynı zamanda kontrol konusu olarak kullanılmıstır. Sulama sularının tuz içeriğinin artması (T _ 0 0.75, T _ 1 1.5, T _ 2 2.5, T _ 3 3.5, T _ 4 5.0 ve T _ 5 7.0 dS m {-1}), toprak tuzluluğunun, meyve tadının, yaprakta Cl ve Na miktarının artmasına yol açarken, meyve çapının, su kullanım etkinliğinin ve yaprakta K miktarının azalmasına neden olmustur. Artan sulama suyu tuzlulukları, meyve birim ağırlığını, rengini, boyunu, sertliğini, bitki su tüketimini, yaprakta Ca ve Mg miktarını istatistiksel olarak etkilememis ancak meyve tadını, kuru madde miktarını artmıs, fakat 2.5 dS m {-1} toprak tuzluluğu verimde yaklasık %50 azalmaya neden olmustur.en_US
dc.description.abstractThe effects of 6 irrigation salinity levels on yield and quality, vegetative growth, water consumption and ion accumulation of carrot (Daucus carota L.) were studied under greenhouse condition in Tokat/Turkey. The experiment was conducted as a randomized block design with 5 replications using a total of 30 pots. The synthetic saline waters were prepared by adding CaCI _ 2, MgSO _ 4 and NaCl salts to tap water. Tap water (ECi 0.75 dS.m {-1}) was applied as a control treatment. Irrigation water salinity (T _ 0 0.75, T _ 1 1.5, T _ 2 2.5, T _ 3 3.5, T _ 4 5.0 and T _ 5 7.0 dS m {-1} ) led to increase in soil salinity, carrot flavor, leaf Cl and Na content and decrease in fruit yield, fruit diameter, water use efficiency and leaf K content. Increasing irrigation water salinities did not significantly affect unit weight, color index, height and penetration resistance of fruit, water consumption, leaf Ca and Mg contents but fruit quality such as flavor and dry matter content improved due to salinity, however 50% yield loss occurred even below at 2.5 dS m {-1} soil salinity level.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleCarrot (Daucus carota L.): yield and quality under saline conditionsen_US
dc.title.alternativeTuzlu kosullarda havuç (Daucus carota L.) verım ve kalıtesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage51en_US
dc.identifier.endpage56en_US
dc.relation.journalAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster