Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPekşen, Uzun Aysun
dc.contributor.authorHatat, Gürsel
dc.contributor.authorErper, İsmail
dc.date.accessioned2020-06-21T10:27:31Z
dc.date.available2020-06-21T10:27:31Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.issn1300-2988
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVd09EWTI=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7895
dc.description.abstractSamsun ve çevresinde bol miktarda bulunan ve halk tarafından sevilerek tüketilen doğa mantarlarından Tricholoma terreum (Schaeff. Ex Fr.) Kummer (Karaoğlan), Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair (Kanlıca), Lactarius deliciosus (L. ex Fr.) S. F. Gray (Kanlıca), Canthnrellus cibarius Fr. (Sarı mantar) ve Polyporus squamosus Huds. Ex Fr. (Aladana)'un sporları 10 değişik besin ortamında (buğday ağar, buğday maya ağar, malt ağar, malt maya ağar, patates dekstroz ağar, patates dekstroz rnaya ağar, Yang ortamı, Lambert ortamı, sentetik ortam ve toprak ekstrakt ağar) kültüre alınmış, ancak bu ortamların hiçbirisinde misel üretimi başarılamamıştır. Spor çimlenmesini teşvik etmek amacıyla sporlar 60 dakika ultraviyole ışık altında ya da 3 gün 35C'de tutulduktan sonra 25C'de inkubasyona bırakılmıştır. Bu uygulamalarla da değişik besin ortamlarında (malt ağar, toprak ekstrakt ağar, su ağar ve Czapek-Dox ağar) doğa mantarlarının misel üretimleri sağlanamamıştır. Bununla birlikte, doğa mantarları yanında denemeye alınan Pleurotus sajor-caju (Lev.) Sing.'nun misel gelişimine, değişik ortam ve uygulamaların etkilerinin farklı olduğu belirlenmiştir. En iyi misel gelişimi, malt ağar ortamında ve sporların 35C'de 3 gün tutulduktan sonra 25C'de inkubasyonu sonucunda elde edilmiştir.en_US
dc.description.abstract: Some wild mushrooms such as Tricholoma terreum (Schaeff. Ex Fr.) Kummer, Lactarius semisanguifluus R. Heim & Leclair, Lactarius deliciosus (L. ex Fr.) S. F. Gray, Canfharellus cibarius Fr. and Polyporus squamosus Huds. Ex Fr., widespread and commonly consumed in Samsun were cultured on 10 different media (wheat agar, wheat yeast agar, malt agar, potato dextroz agar, potato dextroz yeast agar, Yang medium, malt yeast agar, Lambert medium, synthetic medium, soil extract agar), but mycelium production was not succeeded on these media. In order to induce spore germination, spores were exposed to 60'UV light or placed at 35°C for 3 days before incubation at 25°C. Mycelium production could not be achieved on 4 different media (malt agar, soil extract agar, water agar and Czapek-Dox agar) with these treatments, either. However, it was determined that the effect of different media and treatments on mycelium growth of Pleurotus sajor-caju, included to the study besides wild mushrooms, varied. Mycelium growth was best when spores were kept at 35°C for 3 days before incubation at 25°C, on malt agar medium.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleBazı doğa mantarları ve Pleurotus sajor-caju ( Lev.) Sing'nun misel gelişimine farklı ortam ve uygulamaların etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of different media and treatments on mycelial growth of some wild mushrooms and Pleurotus sajor-cajuen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage44en_US
dc.identifier.endpage53en_US
dc.relation.journalOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster