Değişik börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.) genotiplerinde bazı tohum özelliklerinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada 21 börülce genotipinde (Vigna unguiculata (L.) Walp.) tohum kabuğu, hilum rengi ve genişliği, tohum uzunluğu, kalınlığı ve genişliği, tohum ağırlığı, tohum kabuğu oranı, laboratuvar çimlenme ve tarla çıkış oranlan belirlenmiştir. Denemede değişik bölgelerden toplanan yerli populasyonlar içerisinden seçilen 18 ve yurt dışından getirtilen 3 börülce genotipi kullanılmıştır. Börülce genotiplerinin tohum uzunluğu (5.64-10.04 mm), kalınlığı (4.27-6.69 mm) ve genişliği (3.86-6.33 mm), tohum ağırlığı (68.70-296.50 mg) ve tohum kabuğu oranlan (%4.81-11.57) belirlenmiştir. Laboratuvar çimlendirme testlerinde çimlenme hızı %85.67-100.00 ve çimlenme gücü %87.33-100.00, tarla çıkış oranları da %56.33-87.33 arasında bulunmuştur. Tohum kabuğu oranlan ile çimlenme hızı ve gücü arasında olumsuz ve çok önemli derecede ilişkiler (r-0.7252** ve r-0.7218**) tespit edilmiştir. Çimlenme hızı ile çimlenme gücü arasında da olumlu ve çok önemli ilişki (r0.9964**) olduğu belirlenmiştir. In this study, testa and hylum colours, seed length, depth and width, average seed weight, seed coat ratio, laboratory germination and field emergence percentages were determined in 21 cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) genotypes. Selected 18 genotypes from local cowpea populations which collected from different regions and introduced 3 genotypes from abroad were used. Minimum and maximum values for seed length, seed depth and seed width, seed weight, seed coat ratio of cowpea genotypes were found 5.64-10.04 mm, 4.27-6.69 mm, 3.86-6.33 mm, 68.70-296.50 mg and 4.81-11.57%, respectively. Laboratory germination percentage of seed were 85.67-100.00% at the first count (5th day) and 87.33-100.00% at the final count (8th day). Field emergence percentage ranged from 56.33 to 87.33%. hi addition to relationships among some of these characteristics were investigated. Highly significant negative correlations were found between seed coat ratio and laboratory germination percentage in both first and final count (r-0.7252** and r-0.7218**, respectively). There was highly significant positive correlation between laboratory germination ratios at the first and final counts (r0.9964**).
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
15Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd01qWTI=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7889