Sera şartlarında harç ortamında yetiştirilen marul çeşitlerinin ürün miktarları, $NO_3, NO_2$ ve mineral madde kapsamları
Özet
Bu çalışmanın amacı, aynı harç ortamında yetiştirilen marul çeşitlerini taze ürün miktarları ile akümüle ettikleri nitrat ve nitrit miktarları yönünden karşılaştırmaktır. Ayrıca marul yapraklarının N, P, K, Ca, Mg, Na, S, Fe, Mn, Zn, Cu ve B kapsamlarını belirleyerek çeşitlerin kullanılan harç ortamında beslenme durumlarını ortaya koymaktır. Aynı harç ortamında ekimden sonra 50 gün yetiştirilen marul çeşitlerinin NO_3- kapsamları yönünden oldukça ayrımlı oldukları tespit edilmiştir. Marul çeşitleri arasında en düşük nitrat akümüle eden çeşit Tasna olup 48.31 mg NO_3- /kg taze materyal içermiştir. Yedikule, Arapsaçı ve Kıvırcık marul çeşitleri nitrat kapsamları yönünden yüksek (650 mg NO_3- /kg taze ağırlık), Olenka ve Tasna çeşitleri ise düşük bulunmuşlardır (650 mg NO_3- /kg taze ağırlık). Avrupa Birliği'nin besin maddelerinin kontrolü için oluşturduğu bilimsel komitenin önerdiği değere göre ise (575 ppm NO_3-) Yedikule, Arapsaçı ve Kıvırcık çeşitleri nitrat kapsamları yönünden yüksek, Olenka ve Tasna ise düşük bulunmuşlardır. Marul çeşitleri NO_2-içerikleri bakımından farklı bulunmamıştır. Diğer yandan Yedikule hariç harç ortamında yetiştirilen çeşitlerin N yönünden yeterli beslenmedikleri, buna karşın harç ortamının çeşitlere yeterli oranda P, Fe, Mn ve Zn sağladığı tespit edilmiştir. Harç ortamının K, Ca ve Mg beslenmesi yönünden yetersiz kaldığı görülmüştür. Ayrıca, harç ortamının Cu ve B beslenmesi yönünden bazı çeşitler için yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. The objective of this study was to compare the amount of fresh yield, N03 and NO2 accumulations of lettuce genotypes growing in the same mixture medium. Furthermore, nutritional statues of lettuce genotypes in the mixture medium were obtained by determining N, P, K, Ca, Mg, Na, S, Fe, Mn; Zn, Cu and B contents in the plants. NO_3- contents of the lettuce genotypes showed the big differences each other at the end of 50 days growing period. The lowest NO_3- accumulation (48,31 mg NO_3- kg{-1}' fresh material) among the lettuce genotypes was in Tasna. Yedikule, Arapsaçı and Kıvırcık had high nitrate content, however, Olenka and Tasna had low nitrate content (<650 mg NO_3- kg{-1}' fresh matter). According to suggested NO_3- content in vegetables by the scientific committee for food testing of European United (EU), while nitrate content of Yedikule, Arapsaçı and Kıvırcık lettuce genotypes were high, nitrate content of Olenka and Tasna were determined as low. The lettuce genotypes did not showed any differences according to their NO_2- contents. On the other hand, except Yedikule genotype, the mixture medium did not supply enough nitrogen to the other lettuce genotypes. However, the lettuce genotypes were supplied enough P, Fe, Mn and Zn nutrient by the mixture of medium. The mixture medium was not enough for K, Ca and Mg nutrition of the lettuce genotypes. In addition, the mixture medium was not enough for Cu and B nutrition of some genotypes.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
19Sayı
3Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpjMU1EUTA=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7844